NBANoLimits

Klasa '21 kuca na vrata dve milijarde dolara

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.10.2024 13:41
Kejd Kaningem Profimedia
Kejd Kaningem

Uoči samog starta NBA lige, timovi su  vremena do tačno u ponoć, po našem vremenu, da potpišu rane produžetke ugovora sa svojim igračima koji su izabrani na draftu 2021. godine i tako izbegnu da isti izađu na "pijacu" slobodnih igrača narednog leta.

Nekoliko momaka ove klase svoje ugovore potpisalo je znatno ranije. Kejd Kaningem, Evan Mobli, Skoti Barns i Franc Vagner čine četvorku koja je učinila dovoljno u svoje prve tri sezone kako bi im njihovi timovi, bez oklevanja, ponudili apsolutni maksimum. Svaki od njih četvorice potpisao je rani produžetak saradnje na nešto više od 224 miliona dolara. 

Kako se krajnji rok za potpise približavao, dobijali smo novosti o novim. Najveći ugovor dogovoren danas potpisao je Alperen Šengun. Turčin će u pet sezona, nakon ove, zaraditi 185 miliona dolara. Njegov saigrač, Džejlen Grin, takođe je dogovorio nastavak saradnje, ali nešto neobičniji za igrače njegovog pedigrea. Grinov produžetak je na samo 3 sezone, a zaradiće 106 miliona dolara. Grin će, nakon druge od tri godine ugovora moći da iskoristi opciju da postane slobodan igrač, još uvek veoma mlad.

 

 

Ozbiljne cifre obezbedili su i Džejlen Sags, igrač Orlanda, kao i Džejlen Džonson, košarkaš Atlante. Njih dvojica će za petogodišnju vernost svojim timovima inkasirati preko 150 miliona dolara. Trej Marfi, odlični šuter Nju Orleansa, moraće da se zadovolji sa "samo" 112 miliona. 

Kodi Kispert i Mozes Mudi takođe neće strepeti narednog leta. Oni su produžili svoje ugovore i svoj ostanak u najjačoj ligi sveta. Kispertu od narednog leta startuje četvorogodišnji ugovor, vredan 54 miliona dolara. Mudi će, sa druge strane, nakon tri dodatne sezone u Golden Stejtu biti bogatiji za 39 miliona dolara.

Popularna imena koja nisu uspela da obezbede željeni iznos su Džoš Gidi i Džonatan Kuminga. Po navodima iz Čikaga, Bulsi žele da vide novajliju u svom timu pre nego što mu ponude unosan ugovor. Momak iz Konga, Kuminga, očigledno je trenutno želeo mnogo više novca od onoga što su Ratnici u ovom trenutku nudili. Bitno je pomenuti da će obojica biti ograničeno slobodni igrači narednog leta, što znači da će njihovi matični timovi moći da izjednače svaku ponudu koju prihvate od drugih klubova.

 

 

Svi koje smo pomenuli izabrani su u prvoj rundi drafta. Novajlije koje su izabrane među 30 najboljih potpisuju ruki ugovore u trajanju od četiri sezone, sa unapred određenim vrednostima po statutu lige, dok igrači druge runde mogu da pregovaraju sa svojim timovima o visini ugovora i dužini trajanja istog. Ugovori igrača druge runde obično su kraći i na značajno manjoj novčanoj garanciji, ali to znači da oni koji pokažu da im je mesto u ligi mogu da stignu do veće zarade godinu ili dve ranije. To je slučaj sa nekolicinom igrača iz klase 2021. Herbert Džouns je još prošlog leta dogovorio četvorogodišnji ugovor vredan 54 miliona dolara. Eron Vigins iz Oklahome će za pet sezona zaraditi 45 miliona, a Ajo Dosunmu u Čikagu 21 milion za 3 sezone. Najmanji garantovani iznos dobio je Majls Mekbrajd, koji će od Njujorka inkasirati 13 miliona dolara za 3 sezone. 

Suma sumarum, igrači izabrani na draftu 2021. su već sada skupa potpisali ugovore garantovane vrednosti od $1,826,452,600. Zaista neverovatna svota novca, pogotovo uzimajući u obzir da je samo jedan igrač iz čitave klase nastupio na Ol-Star utakmici. To je pošlo za rukom jedino Skotiju Barnsu, nosiocu igre Toronto Reptorsa. Deo klase bio je i naš Filip Petrušev, koji je izabran sa 50. pozicije od strane Filadelfije.

Mimo draft klase '21, nove ugovore u toku večeri potpisali su Džejden Hardi iz Dalasa i veoma bitan šraf Denvera, Eron Gordon.