NBANoLimits

100 najboljih igrača lige: Od 20. do 11. mesta

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.10.2024 00:00
100 najboljih igrača lige: Od 20. do 11. mesta Tanjug/Chris Young/The Canadian Press via AP, File
100 najboljih igrača lige: Od 20. do 11. mesta

Još samo malo, u noći između utorka i srede, na Areni ćete moći da pratite obe utakmice sa otvaranja sezone. Boston dočekuje Njujork, pa Lejkersi Timbervulvse, a mi do tada moramo predstaviti 20 najboljih igrača lige, kao i jedno izdanje predsezonske MVP trke. Za danas, momci koji kucaju na vrata 10 najboljih igrača lige!

20. Viktor Vembenjama, San Antonio Spurs

Kolika su samo bila očekivanja od ovog momka, a rekao bih da ih je čak i prevazišao. Neverovatan uticaj na igru ovog tima je imao, kolektiva igrača koji nikako nisu bili bar na približnom nivou Francuzu u prošloj sezoni. Ove godine će se to promeniti. Uprava tima je ubrzala proces, dovela nekoliko iskusnih, prekaljenih igrača koji su prošli sito i rešeto NBA lige. Kris Pol i Herison Barns će sigurno imati načina da pomognu Vembiju da nastavi da se razvija.

19. Tajris Haliburton, Indijana Pejsers

Izuzetan iskorak napravio je Haliburton nakon što je iz Kingsa prešao u redove Pejsersa i polako počeo da ističe kandidaturu za najboljeg organizatora igre u čitavoj ligi. Tajrisovu poletnost prilikom driblinga i kreativnost u dodavanju nema puno igrača u ligi. Indijana poprima obrise jedne jako zanimljive ekipe koja bi u narednim sezonama mogla da preotme vlast na Istoku. Videćemo kako izgledati nakon što u istom sastavu provedu čitavo leto.

18. Kajri Irving, Dalas Meveriks

Koju ćete verziju Kajrija Irvinga dobiti je uvek ozbiljan rulet kada se odlučite da ga dovedete u svoje redove, ali je postalo očigledno da ako ste pravi prema njemu i on će biti pravi prema vama. Mark Kjuban, Luka i Meveriksi su dobili onog magičnog Kajrija. Irving je, do samog finala kada je reklo bi se podbacio, bio fenomenalan i uz Luku, naravno, ključni igrač Dalasa u njihovom putu do finala. I nije samo to, negde tamo od februara, kada su u tim stigli Vašington i Gaford, moglo se namirisati da nisu to oni isti Mevsi, da imaju brzinu više. Bilo je očigledno da nisu još uvek dorasli popunjenim Keltima, ali svakako da imaju prostora za napredak.

17. Dža Morent, Memfis Grizlis

Uf, koliko čudna sezona je iza Morenta. Momak koji je bio suspendovan od strane lige zbog incidenta sa vitlanjem pištolja, vratio se nakon 25 utakmica, žario i palio par nedelja, a onda doživeo povredu zbog koje je morao da propusti ostatak sezone. Kada je zdrav, radi se o jednom od dinamičnijih igrača lige, nenadmašne kombinacije u motorici i veštini sa loptom. Dža je izuzetan atleta, jedan od najvećih u ligi, koristi svoje sposobnosti i izuzetno brz prvi korak da bude prava napast u reketu. Njegova ahilova peta svakako je i dalje šut spolja, ali Grizlisi tokom godina rade da mu rašire teren maksimalno i isprazne protivnički reket.

16. Devin Buker, Finiks Sans

Izuzetne Olimpijske igre su iza ovog momka. Pokazao je da nema apsolutno nikakav problem da se podredi starijim igračima i pokazao manjak ega kakav, ruku na srce, nisam očekivao. Kada obuče dres Finiksa, radi se o strašnom napadaču, raznovrsnom i ubitačnom. Buker je u prethodnim sezonama pokazao želju da odigra kvalitetno i na defanzivnom delu terena, nikada neće biti neki veliki odbrambeni igrač, ali kada je spreman da “grize” to pozitivno utiče i na ostatak ekipe. Sansi su baš neslavno okončali prethodnu sezonu, isprašili su ih Timbervulvsi sa 4-0, ali postupili su pametno preko leta – nisu ishitreno reagovali nakon bolnog poraza i realno gledano imaju velike šanse, ako budu zdravi, da ponovo završe u samom vrhu Zapada.

15. Donovan Mičel, Klivlend Kavalirs

Veliko pitanje ovog leta, koje su postavljali menadžeri širom lige, bilo je da li će Mičel potpisati ugovor sa Kavsima ili je vreme da se krene u poteru. Donovan je stavio paraf na maksimalni produžetak ugovora i tim stavio do znanja svima da mu je u Klivlendu lepo i okončao višemesečne spekulacije. Eksplozivni bek je odigrao još jedan dobar plej-of, ali ga saigrači nikako nisu ispratili. Uprava tima je povukla potez tokom leta i Bikerstafa zamenila odličnim Kenijem Etkinsonom. Videćemo koliko će njegova kreativnost uspeti da “otključa” poprilično slabu širinu u napadu tima.

14. Džejlen Branson, Njujork Niks

Neverovatan uspon Džejlena Bransona, otkada je sleteo u Njujork, nastavio se i prethodne sezone. Omaleni, ali stameni, plejmejker jedan je od najboljih napadača lige. Prošle godine je bio praktično čovek sistem za Nikse na ofanzivnom delu terena, pa i pored svog tereta uspevao da bude izuzetno efikasan. Niksi su tokom leta u svoje redove pridodali Mikela Bridžesa i Karl-Entoni Taunsa, u očiglednoj poteri za NBA titulom, koja im izmiče sada već više od 50 godina. Pored pojačanja, Branson će i dalje biti nesumnjivi motor ovog tima.

13. Džejson Tejtum, Boston Seltiks

Stigao je Tejtum, sa svojim Keltima, do dugo željene i iščekivane titule. Nije bio napadački najraspoloženiji tokom tog plej-of niza, ali je kao i u prethodnim sezonama doprionsio svom timu u raznim segmentima igre, a taj doprinos bio je i više nego dovoljan za 18. titulu. Imao je Tejtum čudno leto nakon toga, igrajući za nacionalni tim SAD-a u nekoliko navrata nije ni ulazio u igru na OI, što je izazvalo mnogo polemike. Nema sumnje da u novu sezonu ulazi željan ponovnog dokazivanja.

12. Džejlen Braun, Boston Seltiks

MVP! Strašno finale odigrao je dugo osporavani, a često i podsmevani Džejlen Braun. Na obe strane terena bio je tačan, čvrst, samouveren. Njegov doprinos ovekovečen je trofejem koji je namenjen najboljem pojedincu velikog finala lige. Oduvek posmatran kao Robin u priči današnjih Seltiksa, igrom u toku prošloj sezoni, pa onda i tim pečatom u finalu, promenio je, bar po našem mišljenju, dinamiku unutar tima.

11. Kevin Durent, Finiks Sans

Postao je najuspešniji košarkaš u istoriji OI tokom leta, ali je pre toga, u NBA okvirima, doživeo pravi šamar. Nakon odlaska iz Golden Stejta, Kej Di nikako ne uspeva da pronađe uspeh u plej-ofu. Poslednji u nizu poraza bila je “metla” od strane Minesota Timbervulvsa. Gledajući Durenta kao jedinku, on i dalje igra na vrhunskom nivou. 27 poena u toku regularne sezone, 57% uspešnosti za 2 i 41% za 3 poena… Vrhunski. Po našem mišljenju, javnost je pomalo zaboravila na Finiks, a i ovi pomenuti porazi sigurno bude određeni inat i u Durentu. Sa novim trenerom, koji je već osetio kako je to osvojiti šampionski prsten, kao i godinu dana uigranijim timom, Sansi bi mogli da se “pobiju” i za prvo mesto na Zapadu, ukoliko budu zdravi.