NBANoLimits

10 najboljih igrača lige!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.10.2024 00:00
10 najboljih igrača lige! tanjug/AP Photo/David Zalubowski)
10 najboljih igrača lige!

Deset dana odbrojavanja, kako bi stigli do onih najboljih, nadamo se da ste uživali!

10. Entoni Dejvis, Los Anđeles Lejkers

Obrva je odigrao bolje nego ikada pre protiv Jokića, u ovogodišnjoj seriji protiv Denvera. Izgledao je izuzetno, na obe strane terena, i pokazao navijačima Lejkersa da imaju razloga za optimizam i ove sezone. Po našem mišljenju, Jezeraši imaju dva igrača među najboljih 10 u ligi. Ostatak tima, možda pre i kompozicija istog, nisu na željenom nivou. Još jedan razlog za radost, kada je u pitanju Dejvis, jeste da je prošle godine odigrao čak 76 utakmica – najviše u karijeri! Entoni prethodnih 5 sezona nije uspeo da odigra 70 ili više utakmica. Sa Redikom kao novim trenerom tima, Lejkersi u dobrom raspoloženju ulaze u novu sezonu.

9. Kavaj Lenard, Los Anđeles Klipers

Bićemo iskreni, kada je lista konačno formirana i kada smo počeli sa odbrojavanjem pre desetak dana, još uvek nije bilo novosti o novim problemima sa kolenom, inače bi Lenard bio niže na ovoj listi. Koliko god to smešno da izgleda, jednostavno je, dostupnost svom timu mora se okarakterisati kao kvalitet. Džabe sav talenat sveta ukoliko igrač odigra 35 od 82 utakmice. Koliki priliv kvaliteta je on zapravo doneo svom timu u toj zamišljenoj situaciji? Kada je zdrav, Lenard je i dalje apsolutno, apsolutno među 10 najboljih igrača lige. On će definitivno propustiti početak sezone, a koliko zapravo utakmica, to ostaje da vidimo. Nadamo se da će se što pre naći na terenu, spreman da pomogne svojim saigračima.

8. Stef Kari, Golden Stejt Voriors

Magične momente podario je svetu košarke Stef Kari na Olimpijskim igrama. Na našu žalost, neki od tih momenata desili su se u polufinalu, protiv Srbije, ali ono što je uradio u finalu protiv Francuske prepričavaće se godinama. Prava je šteta što Voriorsi nisu uradili bolji posao poslednjih par godina i što ovakvog majstora već dve sezone ne gledamo u samom finišu doigravanja. Ostali su u upravi tima prilično tihi i ovog leta, nije bilo bombastičnih dolazaka. Iako se često moglo čuti da je Lauri Markanen ozbiljna meta, Finac je produžio ugovor sa Džezerima. Stef će, po prvi put u karijeri početi sezonu bez Kleja Tompsona u timu, njega će zameniti neki novi momci. Badi Hild će probati da nadomesti šuterski učinak, a Dientoni Melton je tu primarno kako bi Stefa rasteretio teških defanzivnih zadataka.

7. Lebron Džejms, Los Anđeles Lejkers

Neverovatno, ali istinito, Džejms još uvek igra na nivou koji ga svrstava među 10 najboljih igrača lige. Većina ljudi će se zapitati kako je tu pored mlađih snaga, recimo nedavno krunisanih Džejlena Brauna ili Džejsona Tejtuma. Hajde da zamislimo situaciju u kojoj bi Lebron bio na mestu jednog od njih dvojice, da li bi Boston i tako postao šampion? Po našem mišljenju možda i lakše nego što je to bio slučaj. Džejms je igrao odlično protiv Denvera u plej-ofu, ali je primetno bilo da je padao u nastavcima utakmica. Razni su faktori, a jedan od njih je onaj koji smo pominjali i u segmentu posvećenom Entoniju Dejvisu, ostatak Lejkersa nije na približnom nivou i ovaj dvojac više-manje kreira sve za čitav tim. Lebron je odigrao fantastične OI, po ispadanju iz plej-ofa, proglašen je i MVP-jem, nakon što se okitio svojim trećim zlatom.

6. Šej Gildžas-Aleksander, Oklahoma Siti Tander

Sa Kanađaninom ulazimo u grupu nedodirljivih. Šest igrača koji se nalaze na poslednjem spratu i baškare se u penthausu NBA lige. Poslednji među nedodirljivima je Šei Gildžas-Aleksander, iz prostog razloga što trenutno ima najmanje ostvarenog iza sebe od svih koji će na listi biti bolje rangirani. Velike su šanse da to neće biti slučaj i narednog leta kada budemo sačinjavali listu. Tanderi u novu sezonu ulaze sa ozbiljnim, ozbiljnim timom. Šej će u godinama koje dolaze, pa tako i ove sezone, biti sigurno kandidat za MVP-ja (naše prvo izdanje ovosezonske MVP trke izlazi sutra) a oko njega je Sem Presti oformio zaista jako kvalitetan tim. Uz SGA tu je i Vilijams kao igrač koji može da “izmisli” poene, a pored njih i plejada vrsnih i fleksibilnih defanzivaca, Karuzo, Dort, Holmgren, Hartenštajn… Zaista liči na ekipu koja ima dovoljno da već ove sezone konkuriše za sam vrh Zapada, a nakon toga napravi rusvaj i u doigravanju lige.

5. Entoni Edvards, Minesota Timbervulvs

Ent je odigrao sjajnu sezonu, a onda je stvari podigao na stepenik više tokom plej-ofa. Bilo je utakmica u kojima je zavredeo poređenja čak i sa Majkl Džordanom, mečeva na kojima je zaista mogao da se vidi taj njegov ubilački instinkt. Minesota je dogurala do finala Zapada, a Edvards je beležio preko 27 poena, uz 7 skokova i 6 asistencija. Izuzetne brojke, a na to treba da se doda i da je pogađao veoma efikasno, 53% za 2 i 40% za 3 poena. Najbolje od svega je to što se radi o momku koji je tek napunio 23 godine.

4. Džoel Embid, Filadelfija Seventisiksersi

O Kameruncu nećete čitati u sutrašnjoj MVP trci iz prostog razloga što su iz tabora Filadelfije najavili da će Embid biti maksimalno pošteđen u toku naredne sezone, pa je pride već sada objavljeno da neće nastupiti ni na jednoj utakmici koja se bude igrala dan za dan. S obzirom na novo pravilo po kojem igrač mora da odigra bar 65 utakmica kako bi bio u konkurenciji za individualne nagrade, male su šanse da taj trofej ponovo osvoji. Bio je izuzetno dominantan prethodnih godina tokom regularne sezone, ali od njega se očekuje da konačno slične nastupe pruži i tamo gde je najbitnije, u plej-ofu. Ovo je prava sezona za to, biće maksimalno rasterećen s obzirom da će igrati sa dva ozbiljna Ol-Star igrača, koji će mu sigurno doneti mnogo više prostora i u samom doigravanju.

3. Luka Dončić, Dalas Meveriks

Uspeo je Luka da dođe do svog prvog velikog finala, gde nažalost nije imao dovoljno snage, možda ni potpore, da se bori sa moćnim Seltiksima. Dončića je kroz čitav plej-of mučila povreda kolena, ali je i pored toga u samom finalu zaradio mnogo kritika zbog svoje igre u odbrani. Nema sumnje da će ga te javne kritike motivisati da bude još bolji ove godine, a mi se nadamo da su povrede prošlost i da će ga zaobići u nastavku karijere. Dalas konačno ima jednu kompaktnu, fino složenu ekipu, u ovoj, nazovimo je “Lukinoj eri” i sada se čini kao da je to tim koji ne bi trebalo da ima problema da izbori direktan plasman u plej-of. Nešto što je u svakoj od prethodnih godina bilo upitno.

2. Janis Adetokumbo, Milvoki Baks

Verovatno kontroverzna odluka za mnoge na Balkanu, da Grk bude bolje rangiran od Luke u našem izboru, ali u ovom momentu ga ne možemo staviti ispred momka koji je pokazao da ima dovoljno kvaliteta da povuče svoju ekipu do samog kraja i donese joj i titulu šampiona. Janis ne poseduje Dončićevu maštovitost, niti sličan košarkaški talenat, ali mislimo da njegovi kombinovani kvaliteti na obe strane terena u ovom trenutku donose više od Lukinih. Ovo je, vidite i po tekstu, bila verovatno najveća dilema koju smo imali tokom sastavljanja liste. Janisa su povrede u najgore vreme sprečile da se takmiči u prethodna dva plej-ofa, nešto na šta će sigurno obratiti pažnju kada bude tempirao formu za ovogodišnje doigravanje. Radi se o, zaista, pravom čudu prirode. Igraču nestvarnih fizičkih predispozicija, koji je pokazao da je i mentalno blizu tog nivoa.

1. Nikola Jokić, Denver Nagets

11 najvećih američkih portala sastavljalo je slične liste tokom leta. Svih 11 navelo je Nikolu Jokića kao najboljeg igrača lige. Nisam siguran da je to bio slučaj u proteklih desetak godina. Verovatno je poslednji tu “čast” zavredeo Lebron Džejms na vrhuncu svoje moći. Što bi rekao Bil Simons, procena kvaliteta Nikole Jokića svojevrsni je ispit košarkaške inteligencije. Pomenuli smo 6 nedodirljivih što se košarkaškog umeća tiče… E, pa, i u tih šest izdvaja se jedan lider. Nikola Jokić je, bez premca, već nekoliko godina, najbolji košarkaš planete.