NBANoLimits

Analiza igrača NBA finala: Dončić nedovoljan Dalasu, Irving ponovo podbacio, Boston na dva koraka od titule

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

10.06.2024 16:36
Luka Dončić blistao u Bostonu, ali je ipak ostao bez pomoći saigrača protiv Seltiksa Tanjug/AP Photo/Steven Senne
Luka Dončić blistao u Bostonu, ali je ipak ostao bez pomoći saigrača protiv Seltiksa

U drugoj utakmici finalne serije dobili smo mnogo zanimljiviji razvoj događaja negoli u onoj od pre nekoliko dana. Dalas je odgovorio energijom i pogocima u prvoj četvrtini, nošen naravno igrom Luke Dončića.

Kako je meč odmicao, Boston je ipak uspevao da povrati kontrolu i na kraju bez nekih velikih problema slavi, 105:98.

Serija se seli u Dalas, gde će u noći između srede i četvrtka biti odigrana treća utakmica, a mi ćemo se "baciti" na individualne ocene.

Ocene Dalasa

Luka Dončić - 8,5

Fantastična partija u prvoj četvrtini, pa i čitavom poluvremenu, čista desetka. Nastavak utakmice bio je druga priča, ponovo nekoliko jako lepih poteza, ali uz mnogo više promašaja i prelako izgubljenih lopti. Saigrači ne pomažu nikako, Boston komotno ostavlja potpuno same sve igrače Dalasa kojima ime nije Kajri, a oni to ne mogu da kazne. Defanzivno, da li su u pitanju sad nagomilane povrede, želja ili jednostavno nemogućnost da odigra bolje, ali ovo je Lukina ubedlijvo najgora plej-of serija ove sezone, na odbrambenom delu terena. Prolaze pored njega bez ikakvog otpora, što tera Mevse u neke jako teške defanzivne rotacije.

Kajri Irving - 7

Odigrao je Irving bolje negoli u prvom meču, ali ne značajno, i ne ni blizu dovoljno kako bi to pomoglo Dalasu da stigne do pobede. Meveriksima je potrebno da Kajri, uz Luku, bude među tri najbolja igrača ove serije, a on nije ni blizu tog nivoa. Mislim da neću preterati ako kažem da su i Džru Holidej i Derik Vajt mnogo više doprineli igri svog tima, nego što je to učinio Kajri. U takvoj konstelaciji snaga, Dalas nema šta da traži u ovom finalu.

Danijel Gaford - 7,5

Solidna, solidna partija Gaforda. Odradio je svoje što bi se reklo. Bio je prisutan na skoku, pre svega defanzivno, ali je i ofanzivno uspeo da napravi više konfuzije u odnosu na prvi meč. Nametnuo se i kao poentersko rešenje u momentima kada su Mevsi spuštali loptu na njega da igra protiv Tejtuma. Možda bi Kid mogao da razmisli da tih poseda bude više u narednim utakmicama.

Derik Džouns mlađi - 7

Odlično prvo i onda prilično neprimetno drugo poluvreme za Džounsa. Uspeo je da iskoristi rupe u odbrani Bostona u prvom delu, utrči neometano nekoliko puta za lake poene, međutim - njegov manjak samopouzdanja i oklevanje u šutu spolja konačno isplivavaju. Šutirao je vrhunski, pogotovo za svoje standarde, u prve tri serije, ali u finalu te preciznosti nema ni na mapi.

Pi Džej Vašington - 7,5

Kao i u prvoj utakmici, uspeo je da nadomesti nedosatak sigurnosti u šutu spolja nekom među igrom, mekanim flouterima, ali i snažnim prodorima u srce odbrane Bostona. Pazite sad, Dalas je 8 minuta koliko Vašington nije proveo na terenu izgubio sa 9 poena razlike, a njegovih 40 minuta na terenu su okončani sa +2. Jednostavno rešenje za Kida, neka Vašington "jednostavno" odigra svih 48 minuta.

Maksi Kleber - 6,5

Mogli smo bez problem da samo iskoristimo analizu iz pređašnje utakmice - "Korektan defanzivno, po običaju neprimetan ofanzivno". Maksi očekivano dobija malo više minuta nego u prethodnim serijama, zbog načina na koji Boston napada, sa više igrača na perimetru i snalazi se jako fino defanzivno, ali sa loptom u rukama je enigma.

Derek Lajvli drugi - 6

Dve jako blede partije momka koji je u čitavom nizu bio veoma bitan šraf u igri Dalasa. Sinoć najgori plus/minus od svih igrača na terenu, -15. Njegovo prisustvo u reketu nije faktor u ovoj seriji, a ofanzivno ne uspeva da se nametne.

Džoš Grin - 6

Ponovo Grin nije briljirao i njegova energija se nije osetila na način na koji je to bio slučaj ove sezone, kao i u nekoliko navrata u plej-ofu. S obzirom da ofanzivnog učinka tek nema, pitanje je koliko će Kid još poverenja moći da mu ukaže.

Dante Egzum - 7

Drugi Australijanac u redovima Dalasa se može pohvaliti da je doprineo na pravi način igri svog tima sinoć. Bivši košarkaš Partizana je bio zadužen za brži prenos lopte Dalasa, odigrao je odličnu individualnu odbranu u par navrata protiv Džejsona Tejtuma i pogodio svoj jedini uzeti šut. Na terenu je proveo 11 minuta, taj period Dalas je dobio sa 4 poena razlike.

 

 

Ocene Bostona

Džejson Tejtum - 8

Poražavajuće šutersko veče Tejtuma, ponovo, ali prilično, prilično dobra partija u svim drugim segmentima igre. Nebrojano puta je svojim saigračima obezbedio potpuno otvoren pogled ka košu, što je na kraju rezultiralo i sa čak 12 asistencija. Selekcija samog šuta sinoć je bila jedini problem. Previše uzetih trojki, pogotovo onih iz driblinga, koje baš nisu njegov forte.

Al Horford - 7

Ne toliko primetan doprinos kao u prvom meču, ali ponovo jedna dobra partija Horforda. On je ključ Bostonove odbrane u kojoj gotovo svi sve preuzimaju, i u ovim godinama uspeva da zadrži niže i brže igrače ispred sebe.

Džru Holidej - 8,5

Briljantni Džru Holidej. Sa koliko samo staloženosti igra ove utakmice, uveren sam da se taj osećaj mira i pripremljenosti prenosi na sve saigrače. Hirurški precizno bira momente kada da se aktivira ofanzivno, da utrči baš u momentu kada igrač koji ga čuva okrene glavu ka lopti. O njegovoj igri u odbrani zaista je iluzorno pričati u ovom momentu. Svakako zaslužuje epitet igrača sinoćnje utakmice.

Derik Vajt - 8

Tihi heroj Bostona čitave sezone, sinoć je imao možda i najbitniji potez utakmice - Dalas je uspeo da se vrati iz ponora, stigne do minus 5 i kontranapada na minut do kraja utakmice, ali je Vajt vrhunski reagovao i blokirao pokušaj Vašingtona.

Džejlen Braun - 8,5

Moram da priznam, nismo očekivali Brauna na ovom niovu, ove sezone, pre svega u defanzivi. Neosporno najbolji igrač svog tima na tom delu terena tokom finala, a konkurencija je prilično ozbiljna. Njegov sinoćnji učinak sa loptom u rukama se i ne odražava najbolje gledajući statistiku. Prvi korak brzine munje je u toliko puno navrata započeo sekvence dodavanja njegovog tima i terao protivnike na neprijatna trčanja. Napravio je par ishitrenih grešaka, ali zanemarljivo s obzirom na ostali učinak.

Sem Hauzer - 7

I on je, neočekivano jer to nije njegova jača strana, bio veoma dobar defanzivno sinoć. Na njegovu nesreću, iako to nije uticalo na učinak tima na kraju, nije uspeo da pogodi niti jednu trojku iz pet pokušaja.

Kristaps Porzingis - 7,5

Ponovo odlična partija Letonca. Nije to bilo na onom svemirskom nivou iz prvog poluvremena uvodne utakmice, ali način na koji je počeo da kažnjava i najmanji mismeč je zaprepašćujuć. Boston ima toliko dubok sastav.

Pejton Pričard - 7

Pamtiće se trojka uz zvuk sirene za kraj treće četvrtine. Doneo je odličan momentum tada, pa i sa ukradenom loptom početkom četvrte četvrtine.