NBANoLimits

Sve što trebate da znate o velikom finalu NBA lige: Boston vs Dalas večeras na TV Arena sport!

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

06.06.2024 15:55
Džejson Tejtum šutira preko Luke Dončiča u meču regularne sezone NBA lige Guliver/AP Photo/LM Otero
Džejson Tejtum šutira preko Luke Dončiča u meču regularne sezone NBA lige

Nakon više od 7 meseci i bezbroj odigranih mečeva, što u regularnom delu sezone, što u plej-ofu, došao je dan koji smo svi od kraja oktobra željno iščekivali - dan kada počinje veliko finale. Noćas od 2.30 časova (Arena 1 Premium) kreće serija, a u prvom meču finala sastaće se ekipe Boston Seltiksa i Dalas Maveriksa. Ubedljivo najbolja ekipa Istoka, protiv ekipe koja je završila tek peta nakon 82 utakmice regularnog dela sezone, Džejson Tejtum i Džejlen Braun, naspram Luke Dončića i Kajrija Irvinga, a Džo Mazula naspram Džejsona Kida. Vežite se, polećemo!

Sve mečeve finalne serije možete pratiti na kanalima Arena Sport televizije.

Boston Seltiksi i Dalas Maveriksi su odigrali tek dva meča ove sezone, a Seltiksi su oba puta relativno lako slavili. Prvo je Boston, predvođen sjajnim Tejtumom i Braunom, relativno lako savladao domaću ekipu, rezultatom 119:110. Pomenuti dvojac je kombinovao čak 73 poena, dok partija fenomenalnog Luke, koji je imao učinak od 33 poena, čak 18 skokova i 13 asistencija, nije bila ispraćena od strane njegovih saigrača.

U Masačusetsu je ponovo Luka briljirao, ovoga puta popularne kolone su bile ispunjene brojevima 37, 12 i 11, ali je Boston deklasirao ekipu Dalasa sa 138:110. Tejtum je na tom meču ubacio 32, dok ga je, naravno, Braun ispratio sa 25 poena.

Što se same matematike tiče, u proseku smo videli 238.5 poena na pomenutim mečevima. Boston je prosečno postizao 128.5, a Dalas 110 poena.

Igrači Bostona protiv Dalasa ove sezone:

Džejson Tejtum: 35.5 poena, 9.5 skokova, asistencije, 1.5 ukradenih lopti, 1 blokada
Džejlen Braun: 29.5 poena, 5 skokova. 4.5 asistencija, 1 blokada
Kristaps Porzingis: 24 poena, 6 skokova, 2 asistencije (odigrao jedan meč)
Džru Holidej: 14 poena, 4.5 skokova, 6.5 asistencija, 1 ukradena lopta, 1 blokada
Al Horford: 11.5 poena, 7 skokova. 3 asistencije, 1 blokada
Derik Vajt: 9.5 poena, 5.5 skokova, 4.5 asistencija 1.5 ukradenih lopte, 1.5 blokada
Pejton Pričard: 7.5 poena, 4.5 skokova, 3.5 asistencija, 1 blokada
Ksavijer Tilman: 6 poena, 1 skok, 2 asistencije
Sem Hauser: 2.5 poena, 2.5 skokova

 

 

Igrači Dalasa protiv Bostona ove sezone:

Luka Dončić: 35 poena, 15 skokova, 12 asistencija, 1 ukradena lopta
Kajri Irving: 21. poen, 5 skokova, 2.5 asistencija, 1 ukradena lopta
Pi Džej Vašington: 17 poena, 7 skokova, 1 blokada (odigrao jedan meč)
Tim Hardavej mlađi: 15 poena, 3.5 skokova
Derik Lajvli: 10.5 poena, 6 skokova, 1 asistencija, 1 ukradena lopta, 1.5 blokada
Džoš Grin: 8 poena, 5 skokova, 1.5 asistencija
Dante Egzum: 4 poena, 2 skoka, 1 asistencija (odigrao jedan meč)
Maksi Kleber: 4 poena, 2 skoka, 1 asistencija
Derik Džons mlađi: 3 poena, 1 skok, 2 asistencije

*Danijel Gaford nije nastupao u dresu Dalasa protiv Seltiksa ove sezone.

Nakon povrede lista u duelu broj četiri protiv ekipe Majami Hita, odnosno nakon 38 dana pauze, Kristaps Porzingis je konačno zdrav i nastupaće protiv svoje bivše ekipe, što može da raduje trenera Mazulu, kao i navijače Bostona.

Nosioci lopte: Džru Holidej, Derik Vajt, Pejton Pričard

Krila: Džejson Tejtum, Džejlen Braun, Sem Hauser, Ksavijer Tilman

Centri: Kristaps Porzingis, Al Horford

Džejson Kid i Dalas Maveriksi su kompletni otputovali za Boston, a Luka Dončić, koji vuče problem sa kolenom još od trećeg meča sa Tanderima, pod minimalnim znakom pitanja za meč broj jedan, iako ne vidimo da postoji mogućnost da ne zaigra večeras.

Nosioci lopte: Luka Dončić, Kajri Irving, Džoš Grin, Džejden Hardi

Krila: Pi Džej Vašington, Derik Džons mlađi, Tim Hardavej mlađi, Dante Egzum

Centri: Danijel Gaford, Derik Lajvli, Maksi Kleber
 

 

 


Boston je u regularnom delu sezone dokazao da je pre početka sezone, uz ekipu Denvera, bio najveći favorit za naslov prvaka ove godine. O tome govori i činjenica da su imali skor 64-18, a tek četiri poraza na svom parketu za čitavu sezonu.

Što se samog plej-ofa tiče, možemo slobodno reći da su se prošetali do velikog finala. U prvom kolu su lagano slavili sa 4-1 protiv, doduše, oslabljene ekipe Majamija, koja verovatno ne bi mnogo bolje prošla ni da je Džimi Batler bio na parketu.

U narednoj rundi ih je sačekala ekipa Klivlenda, koja je takođe imala problema sa povredama igrača, ali to se Seltiksa nije ticalo i uz jedan poraz su lagano preskočili momke iz Ohaja.

U finalu Istoka su imali najviše problema, iako uručena metla Indijani odaje utisak da nije bilo poteškoća, ali i te kako da jeste. Sem drugog meča, u kojem su ostvarili laganu pobedu, preostala tri meča su završena sa ukupno 11 poena razlike u korist Kelta.
 

 


Dalas je regularni deo sezone završio na petoj poziciji Zapada, sa skorom od 50 pobeda i 32 poraza, istim skorom kao i Niksi, koji su završili na drugoj poziciji Istoka, što dosta govori i o težini pete pozicije Zapadne konferencije.

U plej-ofu, Dalas je u svaku seriju, barem na papiru, ulazio kao autsajder, jer su kao peta ekipa bili u podređenom položaju što se domaćinstva tiče. Dalas je u prvom kolu ovogodišnjeg doigravanja savladao ekipu Klipersa, nakon šest odigranih mečeva, a naredni rival bila je Oklahoma, ekipa koja je regularni deo sezone završila na prvom mestu konferencije, ispred Denvera i Minesote. Kao i Klipersima, Luka, Kajri i ekipa su Tanderima dozvolili tek dve pobede, što je malo ko očekivao.

Na red su došli i Timbervulfsi, koji su rastužili brojne navijače Denvera u Srbiji, savladavši Nagetse sa 4-3, nakon fenomenalne borbe, ali i istorijskog preokreta u finalnom meču, kada su nadoknadili deficit od 20 poena zaostatka.
Mnogi su Vukove već videli u finalu, ali su već gore pominjani momci odučili od košarke Edvardsa, Gobera i ekipu, savladavši ih sa 4:1 u seriji.

Ovo finale bi moglo da postane uvrnuto, veoma brzo. Ko će koga braniti, i na koji način, kao i pred početak svake serije najinteresantniji detalji, ali ovo, samim tim što je veliko finale, nosi posebnu težinu.

Boston će biti prepreka na kakvu Dalas do sada nije naišao. Mevsi su u svakoj seriji do sada imali taj luksuz, da bar jednog igrača protivnika na perimetru mogu ostaviti potpuno samog i puniti reket. Terens Men i Pi Džej Taker protiv Klipersa, pa Gidi, a kasnije čak i Holmgren protiv Oklahome, Rudi Gober naravno protiv Minesote, kao i Kajl Anderson, pa Aleksander-Voker. U finalu će se susresti sa "5-out" napadom Bostona, koji će biti ozbiljna jednačina za Kida i njegove igrače, jer Seltiksi nemaju šuterski slabu tačku. Bostonova osmorka, standardna rotacija koja Mevse očekuje u finalu ušla je u istoriju tako što je svaki od njih ubacio najmanje 100 trojki tokom regularnog dela sezone. Od osmorice, jedino je Džejlen Braun šutirao slabije od 37%.

Zamisli Džoa Mazule nisu najkreativnije među trenerima, ali su metodički tačne i proračunate. Džejson Tejtum i Džejlen Braun su postali izuzetno efikasni napadači iz izolacije, nakon što Seltiksi uspeju da "upecaju" slabog defanzivca protivnika. Verujemo da će ovo biti serija u kojoj će probati da eksploatišu sve Dončićeve defanzivne nedostatke. Luka će verovatno startovati na Holideju, ili Vajtu, ali Boston igra bek za beka pik en rol besomučno, sve dok ne dođu do preuzimanja koje im se sviđa.

Povratak Kristapsa Porzingisa dodatno otežava stvari defanzivno za Dalas. Letonac je uništavao sva preuzimanja tokom čitave sezone, spuštao se na niski ili rešavao sa visokog posta, nije bilo previše bitno. Ne treba pominjati da će njegova pik en pop igra, ili samo prisustvo na perimetru terati Gaforda i Lajvlija van reketa i potpuno razvući čvrstu odbranu Dalasa. S druge strane, Kristaps je neko ko će sigurno biti ciljan od strane Luke i Kajrija u defanzivi, a koliko kvalitetno Boston odgovori na taj vid napada Dalasa sigurno će imati veliki uticaj na ishod serije.

Stižemo i do sledećeg pitanja: kako će Boston braniti Dalas i Luku Dončića?

Motor Dalasa je bio neverovatan protiv Minesote, mučio se pomalo sa povredama u prve dve serije, a priznanje se mora odati i Terensu Menu i Lugencu Dortu. Tri najčešće korišćena načina odbrane Lukinog pik en rola su prosto preuzimanje, odbrana centra u dropu i iskakanje, odnosno "blicanje" ili "blicovanje", kako god želite. Jedan način se jasno izdvaja kao najbolji, kada pogledamo uspešnost Dalasa na proseku od 100 poseda:

Preuzimanje: 112 poena na 100 poseda

Drop: 110 poena na 100 poseda

"Blic": 67 poena na 100 poseda

Iskakanjem odbrambenog centra, protivnici su praktično terali Luku da se oslobodi lopte i "kladili" se da će rešenja Dalasovih visokih igrača iz kratkog rola biti lošija negoli Dončićeva iz pik en rola. Nisu grešili. Verujemo da će Boston pogotovo iskakati kada blokove bude postavljao Gaford, koji značajno slabija rešenja nalazi od Lajvlija u igri 4 na 3.

Zanimljivo, ali Kid nije preterano, gotovo uopšte, koristio pomenuti način pik en rola, bek za beka. Možda je to i čuvao za samo finale. Određeni igrači koji će primarno čuvati Kajrija, verovatno bi bili jako dobar mečap za Luku, pre svih Derik Vajt, koji nikako nema masu da mu parira. Pored visokih, Porzingisa i Horforda, koji će ga verovatno terati da se oslobodi lopte, Dončić bi mogao da "cilja" Vajta. U tom slučaju, ukoliko Boston nastavi da brani iskakanjem, Irving bi bio taj koji igra 4 na 3, što je mnogo bolja solucija negoli da tu loptu dobija centar.

Druga, velika prednost koju bi Dalas trebao da cilja jeste ofanzivni skok. Boston je defanzivno sličan sastav onom koji je imala Oklahoma. Lajvli i Gaford su uništili Oklahomu na skoku i to je praktično bio segment igre koji je doneo prevagu. Centri Dalasa moraju biti na istom nivou u ovoj seriji kako bi njihov tim imao šansu u ovom finalu.

 

 

Što se Seltiksa tiče, neko ko bi mogao da iskoči pored udarnog dvojca, po našem mišljenju su Džru Holidej i Derik Vajt. Džru je momak koji ima iskustva igranja ovakvih mečeva, te i te kako može da doprinese u napadu, kao i Derik Vajt. Ono po čemu bi ovaj duo trebao da se istakne jeste defanziva. Džru i Vajt će biti zaduženi za Luku Dončića i Kajrija Irvinga, te ako uspeju da limitiraju jednog od njih na svakom meču, Seltiksi su odradili ogroman posao. Naravno, to neće biti nimalo lako. Naprotiv...

Boston Seltiksi veoma dobro znaju odakle im preti najveća opasnost, da se ne ponavljamo. Ono što bi Dalasu bilo od ogromne koristi jeste pomoć u vidu nekog ko se ne zove Luka ili Kajri. Mišljenja smo da je Derik Lajvli igrač koji bi mogao mnogo da doprinese svojoj ekipi zaključavanjem reketa, iako će Boston forsirati igru sa pet igrača spolja.

Kao i veliki broj ljubitelja košarke, voleli bismo u ovom finalu da vidimo jednu veliku borbu, na što više mečeva. Ukoliko je moguće 7, ali bojimo se da je realnost malo drugačija i da je Boston u ozbiljnoj prednosti, što zbog ofanzivnog, što zbog defanzivnog potencijala, ali i prednosti domaćeg terena.

Ukoliko Luka i Kajri ne odigraju iznad svojih mogućnosti i ukoliko im se ne pridruži neko od saigrača, bojimo se da će ova serija biti okončana nakon pet, a najviše šest mečeva u korist Seltiksa.
 

 

Cup tree provided by Sofascore