NBANoLimits

Finiks dobija novog vlasnika: Išbija kupuje Sanse za rekordnu sumu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.02.2023 17:29
Finiks dobija novog vlasnika: Išbija kupuje Sanse za rekordnu sumu Tanjug/AP Photo/Paul Sancya, File

Američki biznismen Met Išbija postaće novi vlasnik Finiks Sansa i Finiks Merkjurija, koji se takmiči u WNBA ligi, saopštili su tamošnji mediji.

Kako se navodi, uprava NBA lige dozvolila je juče bivšem igraču Mičigen Stejta da postane većinski vlasnik ovih klubova. Na glasanju je bilo 29:0, a budući da je Klivlend bio suzdržan, Bord lige je odobrio prodaju vrednu čak 4 milijarde dolara. To je ujedno i najveća kupovina u istoriji NBA lige, a preuzimanje kluba će biti okončano do kraja ove nedelje.

Prema pisanju američkih medija, Išbija je vlasnik, predsednik i izvršni direktor kompanije "Junajted Holsejl Morgidž", koji se smatra najvećih hipotekarnim kreditorom u SAD. Čuveni Magazin Forbs procenio je njegovo bogatsvo na 5.1 milijarde dolara, a krajem decembra prošle godine, pristao je da kupi pomenuta dva kluba od Roberta Sarvera za četiri milijarde.

 

 

Podsetimo, bivši vlasnik pazario je ove dve franšize 2004. godine za 401 miliona dolara, a zbog pritiska javnosti i NBA lige, nakon uvreda na rasnoj osnovi i zlostavljanja na radnom mestu, Sarver je morao da ih proda. On je ujedno i kažnjen sa 10 miliona dolara u decembru, kada se i obratio ovim saopštenjem.

"Reči zbog kojih se sada kajem stavile su u senku dve decenije izgradnju organizacije koja je približila ljude. Kao vernik, verujem u oproštaj i put ka njemu. Verovao sam da će mi komesareva suspenzija pružiti vreme da se fokusiram, ispravim urađeno i odklonim lične kontroverze od tima koji mnogo volimo. Međutim, u vremenu u kom živimo mi je postalo jasno da to neće biti moguće. Sve dobro što sam uradio ili bih mogao da uradim je nadjačalo ono što sam rekao u prošlosti. Stoga ću krenuti u potragu za kupcima za Sanse i Merkjuri. Ne želim da budem distrakcija tim timovima i dobrim ljudima koji tamo rade. Želim tim dvema organzacijama i svima koji su uključeni u njih sve najbolje", napisao je Sarver.

U istrazi koje je sprovela NBA liga, objavljeni su razgovori sa čak 320 osoba i analizirano je preko 80.000 dokumenata, gde je pronađen veliki broj mejlova u kom je Sarver imao niz rasističkih ispada, kao i ogroman broj neprimerenih izjava na račun izgleda žena.