MVP Trka

MVP trka: Predsezonsko izdanje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.10.2024 21:00
Predvodi trku, Luka Dončić Tanjug/AP Photo/Nate Billings
Predvodi trku, Luka Dončić

Dobrodošli na prvo ovosezonsko izdanje MVP trke! Večeras startuje NBA liga, uz naravno direktne prenose na Arena Sport televiziji. U to ime, "bacićemo" prvi pogled na grupu momaka za koje smatramo da će se naći u konkurenciji za najkorisnijeg igrača lige ove sezone. Tokom godine, nova izdanja rubrike možete očekivati svakog ponedeljka, sa izuzetkom prvog sledećeg, jer se do tada ništa bitno neće promeniti.

Grupa igrača vrednih pomena

Ovo su momci koji nisu uspeli da upadnu na premijernih top 10, ali sigurno da svaki od njih vreba šansu da uz odličnu sezonu sa svojim timom u jednom trenutku postane deo konverzacije. Stef Kari je najzvučnije ime u grupi, ali njegovi Voriorsi ni ove godine ne izgledaju preterano kvalitetno. Ukoliko budu u vrhu Zapada, njegova kandidatura će sigurno biti istaknuta, ali u ovom trenutku to se čini malo verovatno. Jedan poprilično popularan igrač koji bi mogao da se ušunja u trku jeste Viktor Vembenjama. San Antonio je oformio mnogo kvalitetniji tim negoli prošle sezone i nije nemoguće da će pojuriti plasman u plej-of. Vembi će svoje brojke doneti, a ako isto učini i ostatak tima, njegov slučaj će izazvati pažnju. Pored Stefa i Vembija, verujemo da je ovo sezona u kojoj će Dejvis konačno preuzeti ulogu lidera od Lebrona Džejmsa, a u slučaju većeg broja pobeda zna se koliku težinu kod novinara nosi dres Los Anđeles Lejkersa. Tu su i Klivlend Kavalirsi Donovana Mičela. Sa Kenijem Etkinsonom na čelu, tom novom energijom u stručnom štabu, tim iz Ohaja bi mogao da pripreti na Istoku. Pored navedenih, tu su i dve mlade nade - Paolo Bankero i Tajris Meksi. Bankero je u plej-ofu pokazao da je spreman za novi iskorak, a Meksi bi mogao imati veća zaduženja nego ikada pre, pogotovo nakon što je objavljeno da će i Embid i Džordž propustiti sam start sezone.

10. mesto, Tajris Haliburton

Hali nije preterano doprineo osvajanju zlatne medalje u Parizu, ali će to biti sigurno vredno iskustvo za momka čije vreme tek dolazi. Tajris i ekipa su uspeli da dođu do finala Istoka pre par meseci, a verujemo da će ove godine tim izgledati još bolje, nakon što su kompletni trenirali letos, sa Sijakamom u sastavu. Kao i uvek, uspeh tima biće jedan od ključnih faktora.

9. mesto, Devin Buker

Ne možemo da pišemo o Bukeru, a da još jednom ne pomenemo stvarno fantastično izdanje na OI. Momak koji je kroz čitavu karijeru bio prva opcija, tako se dobro uklopio iza nosioca igre i odigrao ključnu ulogu u osvajanju zlata. Sada se vraća u prirodno stanje, doduše sa Durentom rame uz rame, ali u ovom trenutku dajemo prednost Bukeru iz prostog razloga što ulazi u najbolje godine karijere.

8. mesto, Džejlen Branson

Dva ozbiljna igrača doveli su Niksi u svoje redove tokom prelaznog perioda, ali ne postoji trunka sumnje da će Džejlen Branson ostati suvereni lider ove ekipe. Jedina razlika u odnosu na prošlu godinu biće, verujemo, veći broj pobeda Niksa, samim tim i kvalitetnija kandidatura.

7. mesto, Dža Morent

Oporavljeni i nikad svežiji Dža Morent dočekuje novu sezonu. Memfis je i kao tim konačno kompletan, nakon sezone u kojoj su njegovi igrači propustili najviše utakmica od svih ekipa u ligi. Sa Morentom, Bejnom i Džeksonom, Memfis će biti jedna od najboljih ekipa Zapada, a Dža će kao lider sigurno najviše biti u očima javnosti.

6. mesto, Entoni Edvards

Svakako da od Enta očekujemo novi iskorak. Momak je napredovao iz godine u godinu i izrastao već sada u jednog od najboljih igrača lige. Mali problem u njegovoj kandidaturi jeste statistika, koja nije još uvek na nivou osvajača nagrada iz prethodnih sezona. Takođe, stičemo utisak da će Minesota značajno drugačije izgledati u novoj sezoni, te provesti određeni period u sklapanju mozaika. To bi moglo da utiče na Entove šanse, za kojeg smo po okončanju prošle sezone verovali da će ove završiti u top 3 na glasanju za najkorisnijeg igrača.

 

 

5. mesto, Nikola Jokić

Čudna pozicija za najboljeg igrača sveta, ali nekoliko faktora će igrati otežavajuću ulogu u MVP trci za Nikolu Jokića. Prva i osnovna biće činjenica da će Denver sigurno pokušati na sve načine da osveži ekipu pred plej-of, što znači propuštanje utakmica za Jokića. Zaista su izgledali iscrpljeno u seriji protiv Minesote, a ono drugo poluvreme sedmog meča bio je prikaz totalne fiziče nemoći. Drugi razlog je Jokićeva narav.  Nagetsi su pretrpeli popriličan broj promena, a verujemo da će Nikola probati maksimalno da ih uključi u igru. Bitnije od svega, glasači će tražiti i najmanju sitnicu da Jokića izbace iz konkurencije, jer je logika većina da bi bilo previše da se okiti sa 4 MVP nagrade u 5 sezona.

 

 

4. mesto, Janis Adetokumbo

Janis je i prošle godine odigrao sezonu vrednu MVP nagrade, ali su na njegovu žalost Nikola Jokić i Luka Dončić odigrali istorijske sezone. Nakon što je dve godine za redom pretrpeo povrede u plej-ofu, Grk će sigurno silno motivisan ući u novu sezonu. Baksi će se, kao i prethodnih godina, najviše oslanjati na Adetokumba. Njegov uticaj biće dodatno potreban na startu sezone, jer Kris Midlton nije još uvek spreman za takmičarske utakmice.

3. mesto, Džejson Tejtum

Nisam od onih koji smatraju Džejsona Tejtuma jednim od najboljih igrača lige, šta više, mislim da ima bar 10 kvalitetnijih od njega, ali u trci za MVP nagradom ima mnogo faktora. Na primer, Boston će gotovo sigurno biti ponovo prvi na Istoku, a Tejtum statistički sigurno vođa tima. Dodatno, nošen osvajanjem titule, ali titule nakon koje nije proglašen MVP-jem finala, kao i podređeni položaj na OI sigurno će ga maksimalno motivisati pred novu sezonu.

2. mesto, Šej Gildžas-Aleksander

Po našem mišljenju, Oklahoma je apsolutni favorit za prvo mesto na Zapadu, a njihov vođa biće odlični Kanađanin. Gildžas-Aleksander je i prošle sezone odigrao fantastično i vukao jednu jako mladu ekipu do samog vrha lige. Iako su Tanderi značajno bolji ove sezone, SGA će ponovo nositi ogroman ofanzivni teret, a to igrača njegovog kalibra momentalno smešta u red favorita za osvajanje prestižne nagrade.

1. mesto, Luka Dončić

Zaista impresivne, istorijske brojke beležio je Luka Dončić prošle sezone. Verujemo da bi se, da je skor tima bio bolji, baš on okitio nagradom za MVP-ja lige. Ove sezone Dalas konačno izgleda spremno za napad na gornji deo tabele Zapadne konferencije, a po našem mišljenju, ukoliko se dokopaju jednog od prva tri mesta, a Luka nastavi da beleži nestvarne brojke, nema sumnje da će kući poneti MVP nagradu.

 

 

Konačna lista MVP trke za prvo izdanje:

1. Luka Dončić
2. Šej Gildžas-Aleksander
3. Džejson Tejtum
4. Janis Adetokumbo
5. Nikola Jokić
6. Entoni Edvards
7. Dža Morent
8. Džejlen Branson
9. Devin Buker
10. Tajris Haliburton