Najave i događaji

Sećanje na nevine žrtve nastradale u Belanovića rupi: Srbija uvek na strani istine i pravde

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.10.2024 18:45
Nebojša Žugić, direktor ACG, poklonio se nevinim žrtvama ustaškog terora na Spomen groblju TV Arena sport
Nebojša Žugić, direktor ACG, poklonio se nevinim žrtvama ustaškog terora na Spomen groblju

Istorijski tragovi su najznačajnija turistička odredišta koja u sebi kriju više elemenata kulture sećanja jednog naroda, koja se čuva i razvija redovnim posetama i obeležavanjima važnih datuma.

Komemorativna ceremonija povodom obeležavanja sećanja na preko 8000 žrtava nacističkog i ustaškog terora u Belanovića rupi održana je 22. oktobara 2024. godine na Spomen groblju na Bežanijskoj kosi. Komemoraciji su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović i predsednica opštine Novi Beograd Ivana Nikolić, gradski sekretar Stevo Marušić i generalni direktor Arena Channels GroupNebojša Žugić.

"Cena naše slobode je velika, ali naša je obaveza da upravo tu slobodu čuvamo i predamo je ovoj deci i budućim naraštajima, jer borba za slobodu nije nešto što je iza nas, što je u prošlosti. Ona je i danas i te kako aktuelna. U vremenima u kojima se svaki dan istorija pokušava falsifikovati, u kojima se naš narod nepravedno i neistinito optužuje i okrivljuje, mi smo dužni da branimo istinu, jer se tako borimo i za pravdu i za naš nacionalni identitet i za bolju budućnost naše dece", rekao je ministar Nemanja Starović, ističući "da će Srbija uvek stajati čvrsto na strani istine i pravde i da nikome nećemo dozvoliti da izvrće činjenice o herojskoj borbi našeg naroda".

 

 

Predsednica opštine Ivana Nikolić je istakla važnost sećanja na nevine žrtve kao čuvanja istorije za generacije koje dolaze.

"Veoma je bitno da sve ono što mi znamo prenosimo na buduće generacije da znaju šta se ovde desilo“, istakla je Ivana Nikolić, predsednica opštine Novi Beograd, napominjući da sećanjem gradimo bolju budućnost: „Da bi imali bolju budućnost moramo da poštujemo istoriju. Moramo da poštujmo ovih osam hiljada nevino stradalih žrtava koje su ovde pokopane".

U kulturno-umetničkom delu programa nastupila je dečija Stvaralačka radionica "Čuvari sećanja", sa recitalom "Glasovi mrtvih nisu mrtvi glasovi", pesnici Goran Lazović i Dragan Hamović.