Najave i događaji

Počinju Paraolimpijske igre u Parizu: U konkurenciji za medalje više od 4.000 sportista

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.08.2024 13:40
Logo Paraolimpijskih igara u Parizu Guliver
Logo Paraolimpijskih igara u Parizu

Letnje Olimpijske igre u Parizu 2024 su bile i prošle, sada je na redu da se i sportisti sa invaliditetom međusobno izmere na najvećem planetarnom sportskom takmičenju u istom gradu. Tokom Paraolimpijskih igara (28. avgust - 8. septembar), koje možete pratiti na kanalima TV Arena sport.  

Za početak, večeras će prodefilovati na potezu Šanzalize - Trg Konkord, tokom svečane ceremonije otvaranja Igara, a tim povodom je umetnički direktor Tomas Žoli, zadužen i za prethodnu svečanost pomenutog tipa, rekao da će spremljeni događaj "prikazati paraolimpijske sportiste i vrednosti koje oni oličavaju" i obećao "nastupe koji nikad ranije nisu viđeni".

Organizatori su saopštili da je za Paraolimpijske igre u Parizu prodato više od dva miliona ulaznica. Sportisti su grupisani prema stepenu invaliditeta, kako bi se obezbedio što je moguće ravnopravniji tretman, a samo golbol i boćanje nemaju olimpijski ekvivaent. 

Predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, Endrju Parsons, očekuje da velika očekivana gužva na tribinama boriliša u Parizu mnogo znače sportistima, od kojih su se mnogi na Paraolimpijskim igrama u Tokiju pre tri godine takmičili pred praznim tribinama zbog pandemije COVID-19.

"Pošto je naša ambicija da budemo zapaženi i shvaćeni kao najtransformativniji sportski događaj na planeti, važno je imati ovu atmosferu", rekao je Parsons za Asošijeted pres uoči ceremonije otvaranja takmičenja sa više od 4.000 aktera u 22 sporta. 

 

MN Press

srpski paraolimpijci na prijemu kod predsednika države Aleksandra Vučića

Srbiju će predstavljati 23 takmičara: Paraatletika: Saška Sokolov, 100m i 200m; Filip Graovac, čunj; Aleksandar Radišić, čunj; Stefan Dimitrijević, kugla; Nemanja Matijašević, skok u dalj Željko Dimitrijević, čunj, Nebojša Đurić, kugla. Parastreljaštvo: Laslo Šuranji, Dejan Jokić, Dragan Ristić, Živko Papaz, Zdravko Savanović, Jelena Pantović. Parapauerlifting: Petar Milenković. Parastoni tenis: Borislava Perić-Ranković, Nada Matić, Mitar Palikuća. Paratekvondo: Marija Mičev, Jelena Rašić, Nikola Spajić. Paraplivanje: Katarina Draganov Čordaš. Parakajak: Strahinja Bukvić. Paratriatlon: Lazar Filipović.