Sve vesti sa LOI

Brejkdens debitovao i ostao na Igrama u Parizu: U Los Anđelesu pet novih olimpijskih sportova

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.08.2024 16:45
brejkdens AP Photo/Frank Franklin
brejkdens

Brejkdens debitovao je na Igrama u Parizu i takmičenje koje je nastalo sredinom 70-ih, bilo je solidno praćeno, ali, prema svemu sudeći, nedovoljno dobro da bi se ipak našlo na listi olimpijskih sportova u Los Anđelesu 2028. godine.

Prema pravilima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), svaki grad domaćin,  u ovom slučaju, "LA", ima pravo da uključi u program nekoliko sportova po svojoj želi, a Los Anđeles, umesto brejkdensa, odlučio se za kriket, fleg fudbal, lakros, skvoš i bejzbol/softbol. 

Manje-više, sve sportove koji su popularni u Americi, čak i među "starijom gardom", pa će se tako kriket vratiti u olimpijski program prvi put od 1900. godine. Bejzbol se takođe vraća na velika vrata nakon što je bio deo Igara od 1992. (Barselona) do 2021. (Tokio), dok će ostali sportovati debitovati u Los Anđelesu, sa nadom da neće završiti kao brejkdens.

"Znali smo još pre početka Igara da ga neće biti u Los Anđelesu. To je veoma razočaravajuće, posebno što nam nije data ni šansa da pokažemo sport", rekla je australijska takmičarka Rejčel Gan, koja je svojim "veštinama" privkla dosta pažnje na Igrama u Parizu.