Sve vesti sa LOI

Sidni Meklaflin-Levron i njena svetska čuda u Parizu

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

12.08.2024 11:27
Sidni Meklaflin je bez pritiska konkurencije oborila svetski rekord Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
Sidni Meklaflin je bez pritiska konkurencije oborila svetski rekord

Na Olimpijskim igrama u Parizu postignuta su 32 svetska rekorda, četiri puta više olimpijskih, ali jedna persona, američka atletičarka Sidni Meklaflin-Levron nikog nije ostavila ravnodušnim i s pravom je smatraju trenutno najvećom atletskom kraljicom.

Zadivio je sve Armand Duplantis novim svetskim rekordom u skoku uvis (6,25 metara), međutim, on je to pokazivao da ima u rukama i nogama. I ne samo to, već njegova izjava da mu je plan da preskoči 6,50 metara uopšte ne izgleda nerealna kad ga vidite koliko nadskače onu letvicu koja deli "drugi i treći sprat zgrade".

Međutim, kako je svetski rekord na 400 metara prepone oborila Amerikanka Sidni Meklaflin-Levron i to u vremenu 50,37 sekundi, koliko je ostavila koleginicu Kokrel i Holanđanku Femke Bol iza sebe stvarno je za pamćenje. A, koliko je blizu dan kada će Sidni, koja ima tri najbrža vremena na 400 metara sa preponama postati i prva koja će istrčati ispod 50 sekundi, pokazala je trka na 4x400 metara za žene.

 

 

Amerikankama je nedostajalo 10 stotinki da obore svetski rekord SSSR-a iz Seula 1988. koji iznosi 3:15,17 minuta, ali samo zahvaljujući Sidni Meklaflin-Levron koja je u drugoj izmeni donela skoro 50 metara prednosti, a deonicu iz stojećeg starta pretrčala za neverovatni 47,71 sekundu! Za 29 stotinki brže od Femke Bol u štafeti 4x400 miks kada je donela zlato sa 48,00 sekundi.

Letela je dugokosa Amerikanka stazom kao da je jure gepardi, koleginicama Gabrijele Tomas i Aleksis Holms (prva izmena je bila Šamie Litl), dala je mogućnost da pojure rekord star 36 godina. Nisu uspele u Parizu, ali ako 25-godišnja nastavi da ubrzava pod prismotrom trenera Boba Kersija, zaslužnog za uspehe supruge Džeki Džojner, te Alison Feliks, Valeri Brisko-Huks, Florens Grifit-Džojner, padaće novi rekordi. 

 

Kad Holanđanka Femke Bol, inače jedina žena uz Sidni koja je trčala 400 metara prepone za manje od 51 sekundu (50,95 i to 14. jula 2024), bude psihološki spremna da se ozbiljnije uhvati u koštac sa Meklaflin-Levron, sigurno da će dvostruka olimpijska šampionka na 400 prepone i štafeti 4x400 pre oboriti postojeće rekorde.

 

Ovako, ove godine je Sidni u Judžinu oborila svetski rekord (50,65), pa to vreme popravila u Parizu (50,37). I to sve bez velike "pomoći" konkurencije.