Sve vesti sa LOI

Od Pariza žive legende OI: Dijani Taurasi šesto, Mihainu Lopezu peto uzastopno zlato

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

12.08.2024 08:40
Dijana Taurasi i MIhain Lopez su legende OI Tanjug/ AP Photo/Mark J. Terrill, AP Photo/Eugene Hoshiko
Dijana Taurasi i MIhain Lopez su legende OI

Diana Taurasi, košarkašica SAD osvojila je u Parizu šesto uzastopno zlato na Olimpijskim igrama i tako nadmašila svoj rekord i koleginice Sju Bird u kolektivnim sportovima. Kubanski rvač grčko-rimskim stilom Mihain Lopez okitio se petom uzastopnom zlatnom medaljom pa je tako postao "olimpijski Bog" kada je reč o pojedinačnim sportovima.

Košarkaiše SAD su sa osmom uzastopnom titulom na OI, počevši od Atlante 1996. godine nadmašile mkolege iz muškog tima (sedam zlata u nizu), pa su tako postale najdominatniji kolektil u istoriji Igara. U tom timu od 2012. godine utkala je šest puta to najsjajnije odličje Diana Taurasi, sada 42-godišnja košarkašica. Jedna od njaboljih igračica svih vremena, jedna od 11 koje su osvajale sve: Olimpijske igre, NCCA, Svetsko prvenstvo i WNBA šampionski prsten.

Poreklom Argentinka, od 18. juna 2017. godine je i najefikasnija košarkašica WNBA profesionalne lige, u avgustu prošle godine je postala prvca koja je prebacila brojku od 10.000 poena. "Bela Mamba", kako je zovu u SAD igrala je Finiks Merkuri od 2004 do danas, nastupala je u isto vreme 12 godina za ruske klubove Dinamo Moskvu, Spartak iz Moskve, Fenerbahče, Galatasaraj, Jekeatarininburg.

 

 

Osvojila je tri WNBA titule (2007, 2009, 2014), bila dva puta MVP finala, 11 puta igrala "Ol Star", 10 puta bila u timu WNBA lige, pet puta bila najbolji strelac WNBA, osvojila u Evropi šet Evroliga, U Rusiji sedma titula, tri kupa, bila šampion Turske, tri puta osvajala NCCA šampionat (2002/2004), šest  zlata na OI sa SAD, tri zlata i srebro na SP. Individualna priznanja je teško nabrojati. Živa legenda je postala sada i legenda Olimpijskih igara. 

Kubanski rvač grčko-rimskim stilom Mihain Lopez, taj "Div iz Heradura", vlada na strunjači punih 20 godina, od Pekinga 2008. godine do Pariza 2024. godine niko mu ništa ne može u kategroiji 130 kilograma. Dogodi se na svetskim prvenstvima da ponekad i izgubi finale (tri srebra 2006, 20111, 2015), ali sve ostalo pozlati.

 

 

Neverovatni rvač je napunio 41 godinu i postao sa pet uzastopnih zlatnih medalja rekorder u individualnim sportovima. Kvintet sa četiri uzastopna zlata, koji je činio sa Polom Elvstronom (jedrenje), Alom Erterom (bacanje diska), Karlom Luisom (skok udalj) i Majklom Felpsom (200 metara mešovito) učinio je kvartetom.

Kakav je ovo velemajstor rvanja svedoči i činjenica da u Tokiju nije izgubio nijedan jedini poen na turniru! Ali, ako je suditi po tome što je Lopez posle osvajanja zlatne medalje ostavio svoje patike na centru borilišta, moguće je da "Diva iz Heradura" više nećemo gledati na takmičenjima.

U karijeri je na svim internacionalnim takmičenjima osvojio 33 zlatne, četiri srebre i jednu bronzanu medalju. Da se čovek naježi...