Sve vesti sa LOI

Repriza muškog finala: Košarkašice SAD savladale Francuskinje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.08.2024 17:26
Košarkašice SAD i Francuske u duelu Tanjug / AP Photo/Mark J. Terrill
Košarkašice SAD i Francuske u duelu

Košarkašice SAD došle su do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto su u finalu savladale Francuskinje rezultatom 67:66 (15:9, 10:16, 20:18, 22:23)  Svakako sa je severnoamerička reprezentacija bila favorit, ali u odnosu na pandan meč u muškoj kategoriji, vifdeli smo vrlo neizvestan meč koji se rešavao u poslednjim minutima meča. 

Najefikasnija u domaćoj ekipi bila je Gebi Vilijams sa 19 poena, dok ju je pratila Valerijen Vukosavljević sa devet koševa kraj svog imena. 

Što se pobedničkog tima tiče, najviše se istakla Ejža Vilson sa čak 21 poena i 12 skokova, dok su iza nje bile Kejla Koper i Kelsi Plam sa 12, odnosno 11 koševa. 

 

 

Utakmica je počela u znaku Amerike, tako da su aktuelne olimpijske šampionke završile prvu deonicu sa šest poena prednosti. Ipak, nisu se dale "trikolorke", te se na poluvreme otišlo u apsolutnom egalu. 

Kraj trećeg dela nije doneo ništa novo, i postalo je jasno da Francuskinje i te kako mogu ugroziti niz od 60 pobeda na OI svojih protivnica. 

U poslednji minut se ušlo sa tri poena prednosti, kada je Vilson imala napad koji je mogao rešiti pitanje pobednika. Ipak, ona je nesmotreno napravila korake, tako da su "trikolorke" mogle do izjednačenja, ali je Fotu bacila "erbol" u krucijalnom napadu. 

Potom je Vilson bila polovična u svojem izlasku na penale, tako da su četiri poena prednosti označila penal završnicu. Vilijams je uspela da pogodi šut za tri, a u odbrani su Francuskinje napravile prekršaj, koji je Koper iskoristila i donela novih +3 za SAD

Na kraju, Vilijams pogodila šut sa distance, ali je duboko zagazila preko linije za tri poena, tako da su Amerikanke odbranile olimpijske zlato i produžile niz nepobedivosti na 61 trijumf.