Sve vesti sa LOI

Valjda je sada ceo svet srećan: Amerikanci pobedili Francusku i osvojili zlato

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.08.2024 23:18
Lebron Džejms i Stef Kari Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill
Lebron Džejms i Stef Kari

Šta su tražili, to su i dobili. Organizatori turnira su sigurno uživali u ovom finalu, u kome su Sjedinjene Američke Države pobedile Francusku 98:87 (20:15, 29:26, 23:25, 21:26) i okitele se olimpijskim zlatom.

Viktor Vembanjama, buduća zvezda NBA lige protiv "drim-tima". To je veo svet hteo, a u ovom finalu popularni "Vembi" nije mogao sam.

Iako su Francuzi u prvoj deonici bili i više nego konkurentni, tokom drugih deset minuta Amerikanci su im pokazali da ipak o zlatu mogu samo da sanjaju.

Nekako je ova utakmica izgledala kao prosečan meč regularnog dela sezone u NBA ligi. Zakucavanja, lepi potezi i muzika u hali posle svakog poena zapravo nisu suština košarke, pogotovo ne reprezentativne. Ali to organizatori nikada neće shvatiti zbog velike cifre koju su videli na ugovoru za TV prava. Važnije su bile zlatne patike Lebrona Džejmsa i proslava svake trojke od sistema, dobrih akcija i velike borbe na oba kraja parketa.

Zbog toga i možemo da kažemo da smo finale pre finala gledali kada su igrali Srbija i SAD, a današnji meč "orlova" protiv Nemačke objektivno je bio duplo kvalitetniji od duela Francuska - Amerika.

Kada god bi se "trikolori" makar malo približili i probali da učine ovu utakmicu zanimljivom, usledila bi trojka Amerikanaca. Jedno vreme Francuzi su dugo bili na -6, ali su izabranici Stiva Kera pronašli pravu brzinu i rešili ovu utakmicu.

Najefikasniji u timu SAD-a bio je Stef Kari sa 24 poena, a po 15 su dodali Devin Buker i Kevin Durent.

Na drugoj strani istakao se Viktor Vembanjama sa 26 poena, a Geršon Jabusele je upisao 20.