Sve vesti sa LOI

Vaterpolistkinje Španije konačno na olimpijskom prestolu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.08.2024 17:00
Slavlje Špankinja u bazenu Tanjug/AP Photo/Luca Bruno
Slavlje Špankinja u bazenu

Vaterpolistkinje Španije osvojile su zlatnu medalju pobedivši Australiju u finalu 11:9 (2:2, 1:0, 4:3, 4:4). Posle dva srebra i izgubljenih finala u Londonu 2012. i Tokiju 2020. godine, dočekale su Špankinje da ne igraju u finalu sa SAD i odmah su se pozlatile na Olimpijskim igrama u Parizu.

Australijanke su izbacije Amerikanke, ali izgleda da su tu i potrošile snagu jer kako je finale odmicalo tako su im rivalke uvećavale razliku. Golmanka Martina Tere je skiunula 15 od 24 šuta i tu možda i leži dominacija Španije.

Bea Ortiz je bila najefikasnija sa četiri pogotka, Maika Godoj Garsija, junakinja iz polufinala protiv Holanđanki je postigla tri, Espar dva, Baril Ruiz i LEiton po jedan. U timu Australije najefikasnija je bila Alis Vilijams sa pet golova, ali je šutirala čak 12 puta.

Prvi put od kada se igra vaterpolo u ženskjoj konkurenciji na Olimpijskim igrama, selekcija SAD je ostala bez medalje. U borbi za bronzu do nje su stigle Holanđanke pobedom od 11:10. SAD su bile trostruke uzastopne olimpijske pobednice od 2012. godine i Londona, uz to imaju još dva srbra i bronzu. Iz Pariza se vraćaju praznih šaka.