Sve vesti sa LOI

Špancima posle evropske i olimpijska kruna u fudbalu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.08.2024 21:00
Fudbaleri Španije opravdali su ulogu favorita protiv Francuza Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard
Fudbaleri Španije opravdali su ulogu favorita protiv Francuza

Posle evropske, tu je i olimpijska kruna za Španiju. U finalu OI, Španci su savladali Francusku rezultatom 5:3 posle produžetaka. Baš kao i na EP u Nemačkoj, samo tada u polufinalu, "crvena furija" je i u Parizu "preslišala" izabranike Tjerija Anrija.

Posle 3:3 u regularnom delu, golovima Serđa Kamelja u produžecima, Španija je tako posle 1992. došla do novog zlata na Olimpijskim igrama. 

Domaćini su, imali odličan tim sa Žan-Filipom Matetom, Aleksom Lakazetom, međutim to nije bilo dovoljno za najsjajnije odličje. Francuska je na "Parku prinčeva" povela golom Enca Miloa u 11. minutu, ali su zatim Španci dali tri gola za 10 minuta.

Fermin Lopez je bio strelac u 18. i 25. minutu, a asistent Lopezu za prvi gol Aleks Baena pogodio je u 28. minutu iz slobodnog udarca iskosa sa 20 metara.

Zanimljivo je da su i Lopez i Baena bili u timu Španije na prethodnom Evropskom prvenstvu koje je "crvena furija" osvojila.

Rezervista Francuske Magnes Akliuš je u 78. minutu smanjio na 2:3 i tako uneo neizvesnost u finiš meča. Na startu nadoknade posle VAR intervencije brazilski sudija Ramon Abate Abel dosudio je penal za Francusku, a Žan-Filip Mateta je bio precizan sa bele tačke i tako poslao meč u produžetak, kog ne bi ni bilo da je u 90+6. minutu Benat Turientes umesto prečke pogodio mrežu.

Serđo Kameljo u produžetku je prvo matirao Tenasa po četvrti put na ovoj utakmici u 100. minutu i vratio Špance u vođstvo. Isti igrač postigao je gol i u 120. minutu za konačnih - 5:3.

Standings provided by Sofascore

Španija je tako posle poraza u finalu od Brazila na prethodnim Igrama ovog puta uspela da osvoji zlatnu olimpijsku medalju.