Sve vesti sa LOI

Pokazali smo svetu kako se igra košarka: Rakočević hvalio "orlove", pa napao sudije zbog poraza

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.08.2024 13:11
Bivši reprezentativac i košarkaš Crvene zvezde Igor Rakočević MN Press
Bivši reprezentativac i košarkaš Crvene zvezde Igor Rakočević

Bivši reprezentativac i košarkaš Crvene zvezde Igor Rakočević prokomentarisao je utakmicu polufinala Olimpijskih igara između Srbije i Amerike i istakao da nacija treba da bude ponosna posle svega što su izabranici Svetislava Pešića pokazali u Parizu tokom ove protekle dve nedelje.

Imala je Srbija dobru priliku da se plasira u finale OI, ali je Amerika, nakon što je provela više od tri četvrtine u deficitu, uspela da se vrati u poslednjih 10 minuta i u neizvesnoj završnici ukrade pobedu "orlovima" - 95:91.

"Svaki gledalac, igrač, trener, košarkaški radnik, svako ko ima ikakve veze s košarkom danas treba da bude ponosan zbog načina na koji nas je reprezentacija predstavljala na utakmici protiv SAD-a. I ne samo košarkaški, u tom smislu smo ih u velikoj meri nadigrali — 38 minuta smo bili bolji, igrali tečnije, brže, kolektivnije, s mnogo kvalitetnijim kretanjima u napadu, dodavanjima, i agresivnom i požrtvovanom odbranom", rekao je Igor Rakočević.

Pohvalno je govorio o selektoru Svetislavu Pešiću i njegovoj pripremi za duel sa Amerikancima, koji je lako mogao da ode u drugu stranu.

"Kari Pešić je napravio igru gde je svaki igrač našao svoje mesto u ekipi, svi su igrali dobro, i tempirao im je formu savršeno. Zalaganje, želja za pobedom, timski rad i vera u sebe bili su na najvišem mogućem nivou. Pobeda je pripala ekipi koja košarkaški nije bila bolja na terenu, isključivo zbog individualnih kvaliteta trojice igrača."
 

 

Istakao je nekoliko igrača iz Amerike za koje smatra da su bili najbolji.

"Stef Kari, koji je bez ikakve dileme najbolji šuter svih vremena, Lebron, koji je sa svojih 39 godina igrao s onolikom željom i liderstvom, i na kraju Durent, koji ima "mid-range" igru najbolju u NBA, doneli su Amerikancima pobedu."

Spomenuo je i prelomni momenat meča po njegovom mišljenju.

"Ključni momenat, gde nismo imali sreće, desio se minut i po do kraja, kada nismo pogodili otvorenu trojku, a s druge strane Kari pogađa šut uz mnogo sreće, gde se lopta nekoliko puta odbila od obruča pre nego što je ušla u koš."

MN Press

 

 

 

Suđenje nije mogao da izbegne...

"Sudije su takođe tolerisale NBA polazak u dribling (pogotovo Embidu), što je moglo biti suđeno kao koraci nekoliko puta. Mogao je i faul u poslednjem napadu da se napravi ranije (na primer, na Embidu), ali nismo imali tajm-aut, pa je bilo mnogo teže reagovati u tako kritičnim momentima."

Sumirao je celu priču na kraju.

"U svakom slučaju, svaka čast našima, bilo je veliko zadovoljstvo gledati; pokazali smo celom svetu kako se igra košarka i bori za svoj dres!