Sve vesti sa LOI

Nina Kenedi se konačno pozlatila, El Bakaliju niko ravan na 3.000 stipl

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.08.2024 22:07
Nina Kenedi je donela Australiji prvo zlato u ovoj disciplini Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue
Nina Kenedi je donela Australiji prvo zlato u ovoj disciplini

Nina Kenedi iz Australije osvojila je sa preskočenih 4,90 metara zlatnu medalju u skoku s motkom na Olimpijskim igrama u Parizu. Svetska šampionka iz Budimpešte ovog puta nije podelila medalju sa Amerikanom Keti Mun, jer je jedina preskočila visinu i svojoj zemlji donela prvo olimpijsko zlato u ovoj disciplini.

Kako se i predviđalo, Australijanka je imala glavne rivalke u Amerikanki Keti Mun i Kanađanki Ališi Njuman. Njih tri su se i našle na postolju, Monova je osvojila srebro (4,85) jer je imala jedan pokušaj manje od Njumanove (4,85).

U finalu na 3.000 metara stiplčez, Marokanac Soifijan El Bakali odbranio je zlato iz Tokija pobedivđi sa 8:06,05 minuta, Amerikanac Kenet Ruks (8:06,41) je odoleo Kenijcui Abrahamu Kibivotu (8:06,47), pa su njih dvojica na postolju uz neprikosnovenog El Bakalija. Svetski rekorder Lameša Girma iz Etiopije je pao na 250 metara pre cilja.

Na atletskim borilištima završene su i polufinalne trke na 200 metara za muškarce, 400 sa preponama, 110 sa preponama i 400 za žene. U finale na 200 metara plasirali su se Bednarek (SAD), Ogando (Dominikanska republika), Tebogo (Bocvana), Lajls (SAD), Šaraba (Zimbabve), Najton (SAD), Fanbuleh (Liberija) i Makaravu (Zimbabve). Najveće iznenađenje je ispadanje Kanađanina Andrea De Grasa, te Italijana Fostina Desalua i Filipa Tortua.

Na 400 metara prepone za atletičare je takođe bilo iznenađenja, takmičenje su u polufinalu završili Ale, Sibilio, Hapo, Lima... U finale su se plasirali: Vorholm (Norveška), Duko (Francuska), Dos Santos (Brazil), Mekmaster (Devičanska ostrva), Magi (Estonija), Samba (Katar), Bendžamin (SAD) i Klark (Jamajka)

Na 110 metara sa preponama za muškarce u finale su se plasirali: Holovej (SAD), Ljopis (Španija), Paršment (Jamajka), Muratake (Japan), Brodbel (Jamajka), Kridenten (SAD), Benet (Jamajka) i Roberts (SAD).

Na 400 metara za žene, u finale su se plasirale: Naser (Barhrein), Adeleke (Irska), Jeger (Norveška), Paulino (Dominikanska r.), Holms (SAD), Kačmarek (Poljska), Ening (V. Britanija), Vilijams (Barbados). Nećemo u finalu gledati Klaver, Ohurogu, Batler, Prajs, Elis...