Sve vesti sa LOI

SAD sa Udovičićem rival Srbiji u borbi za finale OI: Maksimović tragičar Australije, Vavić junak "jenkija"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.08.2024 20:18
Dejan Udovičić uveo je SAD u polufinale OI Tanjug/AP Photo/Luca Bruno
Dejan Udovičić uveo je SAD u polufinale OI

Vaterpolisti SAD pobedom nad Australijom posle peteraca 11:10 (7:7 - 3:1, 2:2, 0:2, 2:2) obezbedili su polufinalni duel sa Srbijom na Olimpijskim igrama u Parizu. Bili su "oziji" bolji na startu, snažniji u odbrani, ali nisu postigli gol čak 19 minuta, dozvolili SAD da se vrati i preko peteraca prođe dalje. Miloš Maksimović je bio tragičar za Australiju, Marko Vavić je doneo veliku sreću selektoru na klupi SAD Dejanu Udovičiću koji će ukrstiti koplja sa srpskim delfinima u borbi za finale. 

Australija je u grupnoj fazi pobedila Srbiju 8:3 u durgom kolu, ali duel u petak je ipak za medalju, a Srbija brani olimpijsko zlato iz Tokija.

Subotičanin Miloš Maksimović obeležio je prve dve četvrtine, jer postigao dva pogotka za Australiju, koliko i Luk Pavilard. Nisu Amerikanci, koji su igrali bez isključenog Džonija Hupera, pronalazili pravu igru za snažnu odbranu rivala koji je vodio sa dva-tri gola razlike. Na poluvreme se otišlo sa prednošću Australije od 5:3 iako su "oziji" bili bez gola skoro šest minuta.

Neverovatan post imali su Australijanci. Na onih šest minuta dodali su još svih osam u trećoj deonici s tim da je Maksimović promašio peterac, a SAD je golovima Rajdera Doda i Hejnsa Duba stigao do drugog izjednačenja na meču (5:5). 

Nastavili su Australijanci da promašuju, pogađaju okvir gola (Maksimović), golman SAD Adrijan Vajberg je nakupio 11 odbrana, a Hejns Dub je na šest minuta pre kraja meča doneo potpuni preokret - 6:5. Izgubili su "oziji" nerve, Pauer je zaradio crveni karton, pa zatim Edvards i Negus. Međutim, Luk Pavilar je na 2:43 minuta pre kraja doneo izjednačenje 6:6, prekinuvši golgeterski post od gotovo 19 minuta!!!

"Otvorilo" se Australijancima, Boven je promašio, ali ne i Luk Pavilar koji je svojim četvrtim golom ponovo doneo vođstvo Australiji (7:6). Tu drami nije bio kraj jer je Aleks Boven doneo sad izjednačenje 7:7, na 32 sekunde pre kraja. Miloš Maksimović je napravio faul u napadu, SAD je imao 12 sekundi da probaju da izbegnu peterce. Nisu uspeli pa se na petercima odlučivao pobednik, a on je bio - SAD.

Serija peteraca: Mersep (A) 0:1, Daube (SAD) 1:1, Pavilar 1:2, Irving 2:2, Maksimović 2:2 (golman brani), Boven 3:2, Pot 3:2 (golman brani), Obert 3:2 (golman brani), Birns 3:3, Marko Vavić 4:3.

Olimpijski vaterpolo turnir (M), četvrtfinale

Hrvatska - Španija 10:8
Grčka - Srbija 11:12
SAD - Australija  11:10 (7:7) petercima
Italija - Mađarska

Polufinale (9. avgust)

Srbija - SAD
Hrvatska - Italija/Mađarska