Sve vesti sa LOI

Mihain Lopez osvojio zlato u rvanju i srušio Karla Luisa, Kejti Ledecki, Majkla Felpsa..: Kubanac ispisao olimpijsku istoriju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.08.2024 08:20
Maihain  Lopez, novi i stari olimpijski šampion u rvanju. Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko
Maihain Lopez, novi i stari olimpijski šampion u rvanju.

Kubanski rvač Mihain Lopez jedan je od junaka Olimpijskih igara u Parizu, jer je zlatnom medaljom u rvanju grčko-romanskim stilom, među kolegama do 130 kilograma težine, produžio svoju olimpijsku vladavinu jednim sportom i disciplinom na čitavih 16 godina, što nije nikada nikome pošlo za rukom. 

Prvom titulom se okitio na Igrama u Pekingu 2008, kada je nastupao do 120 kg, a sve je ponovio četiri leta kasnije kada je London bio domaćin Olimpijskim igrama. Potom je u iduća tri slučaja nastupao u preoblikovanoj kategoriji do 130 kg i opet mu nije bilo ravnih. "Pretukao" je sve rivale u Rio de Žaneiru, Tokiju i sada u Francuskoj. 

 

 

Tako je postao prvi sportista u istoriji koji je u istoj disciplini osvojio pet zlatnih medalja. Vrh takve liste, sa četiri zlata, do sada su držali američki atletičar Karl Luis u skoku udalj, američki plivač Majkl Felps na 200 m mešovito, američka plivačica Kejti Ledecki na 800 m slobodno, Danac Paul Elvstrom u jedrenju, Amerikanac Alfred Orter u bacanju diska i te Japanac Kaoir Ičo u rvanju. 

Kubanac ih je "maknuo" pobedom nad zemljakom Jasmanijem Akostom, rezultatom 6-0, samo dve nedelje pred svoj 42. rođendan, što mu je bila 21. vezana pobeda na Igrama. Ujedno i najzlatnija, vredna mesta u analima Olimpijskih igara.