Sve vesti sa LOI

Francuzi srušili Kanađane i zakazali okršaj sa Nemcima u polufinalu Olimpijskih igara

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.08.2024 20:09
Francuska preko Kanade do polufinala OI Tanjug/AP Photo/Michael Conroy
Francuska preko Kanade do polufinala OI

Košarkaši Francuske pobedili su Kanadu 80:73 (23:10, 22:19, 16:21, 21:23) i tako se plasirali u polufinale Olimpijskih igara u Parizu.

"Trikolori" igraju pred svojom publikom i nema sumnje da ih to dodatno motiviše, a večeras su i taktički sjajno iskoristili svoje visoke igrače sa kojima Kanada nije mogla da izađe na kraj. Pozicija centra je najslabija kod Kanađana, dok Vensan Kole na toj poziciji ima Viktora Vembanjamu, Rudija Gobera, Matijasa Lesora...

Ipak, najefikasniji je bio Geršon Jabusele sa 22 poena, 20 je dodao Isaja Kordinije, dok je Evan Furnije ubacio 15.

Na drugoj strani Šej Gildžis-Aleksander je predvodio Kanadu sa 27 poena, a jedinu podršku pružio mu je Ar Džej Beret koji je susret okončao sa 16.

Francuzi su silovito započeli utakmicu serijom 19:5 i tako najavili da su spremni za velika dela iako igre koje su pružali u grupi nisu bile na toliko visokom nivou. Kanada se nije snašla u sjajnoj atmosferi domaćih navijača i nije uspevala da smanji prednost rivala u prvom poluvremenu.

Pravo lice Šej Gildžis-Aleksander i družina pokazali su u trećem kvartalu koji su dobili 21:16, prišli na -11, a ubrzo i na svega -5 polovinom poslednje četvrtine.

Međutim, stvari u svoje ruke preuzeo je iskusni Evan Furnnije koji je pogađao kada je to bilo najpotrebnije, a na minut do krja postigao je trojku sa deset metara za eksploziju u dvorani, novih +10 i novo polufinale Olimpijskih igara.

Izabranici Vensana Kolea tamo će se sastati sa Nemačkom, koja je ranije danas pobedila Grčku 76:63.