Sve vesti sa LOI

Najveći uspeh Turske odbojke na OI: Kina savladana u drami, Evropski prvak igraće u polufinalu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.08.2024 11:06
Kadar sa utakmice Turska - Kina Profimedia
Kadar sa utakmice Turska - Kina

Tamo gde su stali muškarci, nastavljaju devojke…

U ponedeljka smo imali priliku da uživamo u četiri muška četvrtfinalna meča na Olimpijskim igrama, jer se praktično nije znalo koji je uzbudljiviji i zanimljiviji.

Danas istim putem nastavljaju žene...

Kina  - Turska 2:3 (25:23, 21:25, 24:26, 25:21, 12:15)!

Trostruke olimpijske šampionke Kineskinje i aktuelne evropske prvakinje Turkinje pružile su utakmicu za pamćenje. Prepunu preokreta, lepih i neočekivanih poteza, čime su samo opravdale predviđanja stručnjaka da su u Pariz stigle sa statusom favorita za osvajanje medalja. U polufinalu, ipak, mesta je bilo samo za jednu selekciju.

Kina je počela meč osvajanjem prvog seta, Turska uzvratila sa dva uzastopna dobijena, da bi Azijatkinje izborile tajbrejk. A u njemu je tek viđena drama. Kina je imala kontru na 4:2, zatim Vargas i drugarice preokrenule na 7:5, ali nisu dugo zadržale vođstvo. Usledio je period igre poena za poen, Turkinje su forsirale napade preko fenomenalne Vargas (42 POENA!) i to mi je donelo konačnu pobedu i najveći uspeh na trećem učešću na Letnjim olimpijskim igrama.

Doduše, uz blagu pomoć sudija u odlučujućim momentima, pre svega zbog prelaza Turkinja, koji nije sviran i pogrešnog prekida napada Kine, što je kasnije utvrđeno video analizom.

Reprezentacija Srbije, koja je u Rio de Žaneiru osvojila srebro, a u Tokiju bronzu, večeras od 21 sat igra protiv Italije meč za polufinale. U preostale dve utakmice sastaju se Brazil i Dominikanska Republika, odnosno SAD i Poljska.