Sve vesti sa LOI

Duplantisu samo nebo granica: Šveđanin ide stopama Sergeja Bubke

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

06.08.2024 11:40
Armand Duplantis ima dva olimpijska zlata Tanjug/AP Photo/David J. Phillip
Armand Duplantis ima dva olimpijska zlata

Armand Duplantis je neprikosnoveni kralj skoka uvis. Šveđanin je kraj 10. dana Olimpijskih igara u Parizu ukrasio očekekivanom odbranom zlatne medalje iz Tokija, ali je još jednom pokazao da mu je samo nebo granica - postavio je novi svetski rekord preskočivši 6,25 metara!

Od 8. februara 2020. godine, kada je u Torinu oborio svetski rekord Francuza Renoa Lavilenija (6,16 m), Šveđanin je do sinoć osam puta popravljao sopstveni rezultat. Ovaj deveti od 6,25 se mogao i nazreti još u aprilu mesecu kada je u kineskom Ksimenu letvicu preskočio na 6,24.

Od prvog pojavljivanja stručnjaci su govorili "rodio se novi Bubka". Baš kao i Ukrajinac (nastupao od 1981. do 1991. za SSSR), Duplantis je uvek za santimetar popravljao svetski rekord iako je u rukama i nogama imao i veću visinu. Bubka je od 26. maja 1984. godine, kada je u Bratislavi postao prvi put svetski rekorder sa preskočenih 5,85 metara, čak 17 puta, do 31. jula 1994. godine popravljao sopstveni rezultat do konačnih 6,14 metara. Do 1988. godine je letvicu gurao za po dva-tri santimetra, a od Bratislave (6,05) po jedan santimetar.

Može li Duplantis da pogura kao i Bubka rekord za 29 santimetara? Ko je gledao finalni treći skok u Parizu izvesno je da će reći - ima već sada 6,30. Bubkina karijera je trajala 20 godina, Armandu su tek 24 godine, a iza njega samo medalje i rekordi.

Uz rame Bobu Ričardsu

Arman Duplantis je postao tek drugi skakač uvis koji na svom kontu ima dva zlata na Olimpijskim igrama.

Stao je uz rame Amerikancu Bobu Ričardsu koji je osvajao zlata u Helsinkiju 1952. i Melburnu 1956. godine.

Već sada ima jedno zlato više od Bubke, koji je bio olimpijski šampion samo uj Seulu 1988. godine. Ukrajinac je karijeru završio sa šest titula svetskog šampiona, četiri svetske titule u dvorani, jedno EP, jedno EP u dvorani, sedam IIAF Grand prija.

Duplantis je sa 24 godine osvajač dva olimpijska zlata (Tokio 2020, Pariz 2024), dvostruki svetski šampion, trostruki evropski šampion, dvosturki svetski šampion u dvorani, evropski šampion u dvorani. Od kada se takmiči kao senior, na velikim takmičenjima samo jednom nije bio najbolji. Na SP u Dohi 2019. godine zlato je osvojio Amerikanac Sem Kendriks sa istom preskočenim visinom kao Duplantis (5,97)! 

Pet godina već viđene, Bubkine dominacije u ovom sportu. Gde će biti kraj, na to pitanje danas niko nema odgovor jer Šveđanin ne poznaje granice.