Sve vesti sa LOI

(VIDEO) Sem Kendriks u duhu Olimpijskih igara: Skočio od sreće kada je "Mondo" srušio rekord

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.08.2024 08:00
Sem Kendriks i "Mondo" Duplantis Profimedia
Sem Kendriks i "Mondo" Duplantis

Armand "Mondo" Duplantis postao je prvi skakač s motkom još od Amerikanda Boba Ričardsa koji je uspeo da odbrani zlatnu olimpijsku medalju. Teksašanin nije doživeo da vidi svog naslednika, jer je preminuo početkom februara prošle godine u 98. godini. Ričards je bio najbolji na Igrama 1952. i 1956…

Međuitim, jedan drugi Amerikanac je umeo da proslavi uspeh rivala, ali i svoj.

Sem Kendriks osvojio je srebrnu medalju sa skokom 5,95 metara i taj uspeh mu je doneo mnogo radosti, s obzirom na to da je bio sprečen da učestvuje pre tri godine u Tokiju zbog koronavirusa.

Ipak, nije štedeo ni podršku za rivala i prijatelja Duplantisa. Kada se Šveđanin spremao da po treći put krene u skok za rušenje svetskog rekorda, Kendriks je bio pored njega, verovatno mu i davao neke savete, a zatim je trk ispratio tapšanjem podrške, da bi potom, videvši da je zlatni preleteo granicu snova, skočio kao da je to učinio Semov najbliži rod.

U moru rivaliteta koji često prelaze granice sportskog i normalnog, konačno jedan odnos, iskren u duhu Olimpijskih igara. Svaka čast Duplantisu na novom neverovatnom dostignuću, ali svaka čast i Semu Kendriksu. Bio je deo istorije i umeo je to da iskoristi.