Sve vesti sa LOI

Domaćin je pao! Holandija u poslednjoj sekundi zavredela produžetak, a onda i odnela zlato

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.08.2024 23:06
Francuska je bila nadomak zlata, ali im se nije dalo... Tanjug / AP Photo/Frank Franklin II
Francuska je bila nadomak zlata, ali im se nije dalo...

Basketaška reprezentacija Holandije savladala je domaćina Francusku u finalu Olimpijskih igara u Parizu rezultatom 18:17 u produžetku. Domaćini su imali zlato u svojim rukama, ali je onda Vorti de Jong sjajnim prodorom u poslednjoj sekundi izborio nadoknadu i konačnu pobedu za svoj tim. 

Holanđani su stekli rano vođstvo, i preko Jana Drisena uspeli da naprave zalihu od tri poena pri rezultatu 7:4. Međutim, onda se probudio Žul Rembo i ubrzo vratio utakmicu u egal.

"Trikolori" su ušli u vođstvo tek pri kraju, kada je Frenk Segiela poslat na liniju za slobodna bacanja, i oba puta bio precizan. Segiela je predvodio Francuze u tom trenutku, tako da je u poslednjih 25 sekundi, domaćin ušao sa dva poena prednosti. 

 

 

Međutim, onda u igru ulazi De Jong. Njegovo prisustvo na terenu je potpuno okrenulo meč, s obzirom da je prvo prodorom smanjio zaostatak, a onda u uz "sudijski zvižduk" pogodio za izjednačenje i produžetak.

Nije se osetilo da su Francuzi pali psihički zato što su bili na ivici trijumfa, tako da su ponovo ušli sa prednošću u završnicu. Ipak, preko De Jonga, i to ponovo u poslednjoj sekundi, Holandija neverovatnim šutem za dva stiže do trijumfa i olimpijskog zlata.  

Podsećamo, ranije danas je Litvanija napravila veliko iznenađenje savladavanjem Letonije, čime je osvojila bronzu u meču za treće mesto.