Sve vesti sa LOI

Novi olimpijski poredak u ženskom basketu: Nemačka, Španija, SAD

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.08.2024 22:51
Basketašice Nemačke slave pobedu u finalu Olimpijskih igara u Parizu Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II
Basketašice Nemačke slave pobedu u finalu Olimpijskih igara u Parizu

Ženska basket 3x3 reprezentacija Nemačke najbolji je sastav Olimpijskih igara u Parizu, a do zlatne medalje stigla je pobedom nad Španijom i večerašnjem finalnom okršaju dve evropske selekcije - 17:16. 

"Pancerke" su bolje ušle u utakmcu i povele s 3:0, da bi devojke sa Pirineja obrnule igricu (3:4), a onda sredinom borbe za šampionski naslov imale čak četiri poena viška. 

Usledila je „kiša“ dvojki na obe strane. Nemice su pogodile dve, Špankinje jednu, pa je rezultat na tri minuta do kraja bio 12:10 za Španiju. Igralo se brzo u završnici i poeni su se ređali na obe strane.

Špankinje su vodile tokom većeg dela meča, ali se u poslednji minut ušlo u egal odnosu snaga - 15:15. Grajnahen je u ključnom trenutku pogodila za dva i donela Nemačkoj prednost od dva poena na 18 sekundi do kraja.

Španija je ipak 7,8 sekundi pre zadnjeg sudijskog zvižduka mogla do pobede. Međutim, promašila je izjednačenje, promašila je i Nemačka, ali je sačuvala kaparisano zlato. 

U borbi za treće mesto Sjedinjene Američke Države su savladale Kanadu rezultatom 16:13. Na turniru u čijem muškom delu se najviše očekivalo od 3x3 selekcije Srbije, ali je svetski prvak najviše razočarao neostajanjem u borbi za finale.