Sve vesti sa LOI

Nepobedivi Šveđanin Duplantis: Drugo zlato zaredom i oboren svetski rekord

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.08.2024 22:23
Armand Duplantis je novi svetski rekorder Profimedia
Armand Duplantis je novi svetski rekorder

Pariz je danas bio mesto u kome se ispisala istorija po ko zna koji put. Među ljudima čije ime će ostati uklesano na pločnike "grada svetlosti" je sada i Armand Duplantis. Posle osvajanja zlata na Olimpijskih igara preskakanjem 6.10 metara, Šveđanin je nadmašio sebe i čitavu planetu preskočivši 6.25 metara, čime je oborio svoj svetski rekord od 6.24

Koliko to lako izgleda kada skače simpatični momak sa severa! Prosto je za koplje iznad svih u skoku s motkom. Svaka čast iskusnom Semu Kendriksu, kao i Emanuilu Karalisu koji su preskočili respektabilnih 5.95 za srebro, odnosno 5.90 za bronzu, ali Duplantis je potpuno druga kategorija. 

Pre svega je ostavio konkurenciju iza sebe kada su Grk i Amerikanac postavili svoje konačne rezultate, tako što je rešio da ni ne preskače Karalisovu visinu, već da odmah svrgne Kendriksa sa prvog mesta. 

 

 

Kada je to uspeo, a onda i dosegao 6.10, delovalo je okončano - uzeo je zlato, obukao trenerku i spreman je za postolje. Malo ko je očekivao da će nastaviti, a onda se iznenadno pojavio ponovo u opremi spreman da skače. 

Isprva nije uspeo mladi atletičar. Zakačio je rukom šipku rukom, ali mu je čitavo telo prešlo preko, što je odmah sugerisalo da mu je još jedan ili dva pokušaja dovoljno da uradi nešto što niko nije.

I uradio je! Popularni Mondo je oborio svoj svetski rekord od 6.24, i postao apsolutni vladar skoka s motkom.