Sve vesti sa LOI

Basket je pun iznenađenja: Baltička bronza ide Litvaniji

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.08.2024 22:08
Košarkaši Litvanije napravili su veliko iznenađenje Tanjug / AP Photo/Frank Franklin II
Košarkaši Litvanije napravili su veliko iznenađenje

Basketaši Letonije ostali su poraženi od rivala Litvanije u okršaju za treće mesto na Olimpijskim igrama u Parizu. S obzirom na to da su Letonci bili favoriti za osvajanje zlata, kao i tim koji je najviše pokazao u ligaškom delu turnira osvajanjem prve pozicije, prilično iznenađujuć rezultat smo videli na trgu Konkord. 

Utakmica je počela potpuno u korist Litvanaca. Letonija je u prvoj polovini susreta šutirala tek 1/8 za dva, što je izrazito neverovatno za tim koji je pretežno dobijao svoje utakmice snajperima sa distance (setimo se samo okršaja sa Srbijom).

 

 

Basketaši u zelenim dresovima sa čuvali zalihu od tri poena praktično do kraja, ali su u završnici pali i dopustili protivniku da se izjednači na pri rezultatu 17:17. Međutim, tada Letonci prave kardinalu grešku, faulirajući Pukelisa, koji je sa linije za slobodna bacanja bio stopostototan. 

Bila je neophodna dvojka olimpijskom šampionu iz Tokija, ali su Litvanci bili u pripravnosti i nisu pravili propuste, tako da je Lasmanis uspeo samo da pogodi polaganje. Prinuđeni na fauliranje, Letonija je poslala Džiaugisa na liniju za slobodna bacanja, a ovome ruka nije zadrhtala, tako da je doneo svom timu olimpijsku bronzu. 

U finalu basketaškog turnira igraće Francuska, koja je u četvrtfinalu izbacila Srbiju, i Holandija. Meč počinje od 22.30 časova.