Sve vesti sa LOI

Rebeka Andrade ušla u anale brazilskog sporta: Od favele do najviše olimpijskih medalja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.08.2024 17:58
Rebeka Andrade, brazilska gimnastičarka, na OI u Parizu osvojila rekordnu medalju Tanjug/AP Photo/Abbie Parr)
Rebeka Andrade, brazilska gimnastičarka, na OI u Parizu osvojila rekordnu medalju

Gimnastičarka Rebeka Andrade pobedila je danas u ženskom parteru na Olimpijskim igrama u Parizu, ali njena zlatna medalja u pojedinačnoj konkurenciji nije kao svaka druga. Zato što ju je baš to prvo mesto vinulo na vrh liste osvajača OI odličja u istoriji brazilskog sporta. 

Samo ona ih od večeras ima ukupno šest u svom atraktivnom sportu, od čega je četiri osvojila na aktuelnim Igrama, a dve na prethodnim u Tokiju. Tog leta 2021. bila je srebrna u višeboju, baš kao i ovog u prestonici Francuske. 

 

 

U glavnom gradu Japana, na takmičenju u doba pandemije korona virusa, uzela je titulu u preskoku, dok je pre neki dan u istoj disciplini bila drugoplasirana. Najzad, u gradu na Seni bila je bronzana u timskom nastupu.

I to sve nakon mnogo godina odricanja i svakojakih izazova, na trnovitom putu od odrastanja u siromašnim četvrtima, poznatim brazilskim favelama do sportske heroine nacije, kojoj se na pobedničkom postolju naklonila i jedna veličanstvena Simon Bejls. 

Rođena je 1999. godine u Gvaruljosu, gradu u saveznoj državi Sao Paulo, kao jedna od osmoro dece samohrane majke Rose. Njena mama radila je kao čistačica i svakog dana peške išla na posao kako bi uštedela što više novca i omogućila svojoj ćerki da ide redovno na treninge, a u svet gimanstike uvela ju je tetka.