Sve vesti sa LOI

Belgijanke uspele nemoguće: Pobedile Japan 27 razlike i plasirale se u četvrtfinale

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.08.2024 12:49
Košarkašice Belgije i Japana na meču 3. kola Olimpijskih igara u Parizu Tanjug/AP Photo/Gregory Shamus/Pool Photo
Košarkašice Belgije i Japana na meču 3. kola Olimpijskih igara u Parizu

Pre utakmice poslednjeg kola grupe C Olimpijskih igara u Parizu košarkašicama Belgije je bilo potrebno da ostvare trijumf od 26 ili više poena razlike što su one i učinile - 85:58 (19:7, 20:16, 22:16, 24:19).

Pitanje konačnog pobednika ovog susreta nijednog trenutka se nije dovodilo u pitanje, već je samo postojala nedoumica da li Evropljanke mogu da ostvare ubedljvu pobedu koja bi im donela plasman u nastavak takmičenja kao jednoj od dve najbolje trećeplasirane selekcije.

Belgijanke su bile dominantne lako su stekle ubedljivu prednost, ali prvi put kada su došle na potrebnih "plus 26" bilo je na šest minuta i 20 sekundi pre kraja kada je bilo 68:42.

 

 

To je dalo dodatni impuls devojkama u crnim dresovima koje su gotovo letele po terenu dok Japanke nisu mogle da pronađu svoju igru, a nije ih služio ni šut za tri poena.

Na tri minuta i 15 sekundi do kraja Antonija Deler je pogodila trojku sa preko osam metara i Belgijanke su pobegle na 77:47, a u poslednjih 60 sekundi su ušle sa prednošću od 29 poena koliko je bilo i na 24 sekund epre kraja kada su ekipe otišle na tajm-aut.

A tada je tek usledila drama!

Ema Meseman koja je do tada bila najbolja na terenu, izgubila je loptu i zatim napravila faul i poklonila rivalkama dva slobodna bacanja na 16 sekundi do kraja i bilo je 85:58.

Belgijanke su posle tajm-auta imale napad, ali Japanke nisu želele da prave faul, pa je vreme isteklo, a rezultat je ostao nepromenjen za veliko slavlje Belgijanki, dok su Kineskinje nakon ovakvog epiloga ostale bez palsmana u četvrfinale.