Sve vesti sa LOI

Francuska velikim preokretom protiv Japana do olimpijskog zlata u džudou

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.08.2024 19:17
Kraj borbe i džudo olimpijskog turnira u Parizu Profimedia
Kraj borbe i džudo olimpijskog turnira u Parizu

Bili su najbolji u Tokiju pre tri godine, najbolji su i u Parizu. Pobedili su Japan na njihovom terenu, dobili su ga i na svom.

I to u kakvo meču!

Francuska je odbranila timsku olimpijsku titulu u džudou, savladavši Japan 4:3. Srebrni sa prošlih i ovih Olimpijskih igara vodili su 2:0 i 3:1, ali im to nije bilo dovoljno za trijumf. Na kraju, suze radosnice sa jedne i suze tuge sa druge strane.

A duel je bio sa pamćenje.

Sanširo Murao je iponom u "golden skoru" doneo vođstvo Japanu. Rika Takajama je napravila vazari protiv Romane Diko za prednost od 2:0, da bi legendarni Tedi Rine, iponom, takođe u dodatnom vremenu, smanjio na 2:1. Nacumi Cunoda je dominirala protiv Leoni Sare Kiske i posle njene pobede činilo se da če zlato u Japan.

 

 

Međutim, dogodio se veliki preokret. U nezaboravnoj borbi, kategoriju jači Žoan Benjamin Gaba je uspeo da savlada neprikosnovenog, na kraju i neutešnog Hifumija Abea. Meč je trajao skoro devet minuta. Klairsa Agbeženu je za nešto manje vremena, ali takođe u maratonskom meču, vazarijem "završila" Miku Takaiči.

I konačno, žrebanjem, gotovo neverovatno, odlučeno je da najbolji francuski borac i jedan od najboljih džudista poslednjih decenija, radi protiv, realno, najslabijeg Japanca. Saito se hrabro držao, ali je po drugi put doživeo poraz Rinea i time je veliko ekipno finale završeno, a samim tim i olimpijski turnir u džudou.

Bronze su osvojili Brazil i Južna Koreja.

Po prvi put u istoriji u ekipnom takmičenju učestvovali su i džudisti iz Srbije i nisu se obrukali. Zauzeli su sedmo mesto, pobedivši Holandiju 4:2 i izgubivši mečeve od silnog Japana (1:4) i moćnog Brazila (1:4). Posebno treba apostrofirati neverovatne nastupe Milice Žabić, za koju ostaje neverovatna žal što dan ranije nije osvojila medalju, verovatno sputana tremom zbog važnosti meča. Da je kadra za najveće domete pokazala je u ekipnim borbama, gde nije izgubila meč, pobedivši čak i novu olimpijsku šampionsku iz Brazila.