Sve vesti sa LOI

Marej se oprostio od tenisa na OI: Jedini koji je umeo "razbiti" fantastičnu trojku odlazi u istoriju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.08.2024 23:22
Endi Marej je jedini Britanac koji je stigao do prvog mesta na svetu u Open eri Tanjug/AP Photo/Martin Rickett
Endi Marej je jedini Britanac koji je stigao do prvog mesta na svetu u Open eri

Nekada najbolji teniser sveta Britanac Endi Marej zvanično je završio karijeru, nakon što je večeras u četvrtfinalu dubla na OI u Parizu, zajedno sa Danijelom Evansom, izgubio od Tejlora Frica i Tomija Pola 6:2, 6:4.

Amerikanci će u polufinalu igrati protiv Metjua Ebdena i Džona Pirsa iz Australije.

Endi Marej je započeo profesionalnu karijeru 2005 godine, nakon što je postao najmlađi britanski igrač koji je učestvovao na Dejvis kupu ikada. Samo godinu dana kasnije, osvaja svoju prvu ATP titulu. 

Tek dve godine kasnije, stiže još sedam titula, Marej je došao do svog prvog Grend slem finala na US Openu 2008. godine. Posle svoje čuvene zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, prvi put i osvaja najprestižniji američki turnir. 

 

 

Ostvario je istorijski uspeh 2013. godine kada je postao prvi britanski teniser u muškoj konkurenciji koji je osvojio Vimbldon posle 77 godina. Poslednji koji je to učinio pre Mareja, bio je Fred Peri 1936. godine, a isto je ponovio tri godine kasnije. 

Najveće dostignuće je doživeo 2016. godine kada je godinu završio kao prvi na ATP listi. U svojoj karijeri je osvojio 46 titula.

Takođe je prvi igrač tamošnje države koji je pobedio na 500 mečeva u Open eri, kao i prvi Britanac koji je dosegao prvo mesto na svetu u pomenutom periodu. 

Marej je tokom karijere osvojio dva olimpijska zlata u singlu, u Londonu 2012. kao što je rečeno, i Riju 2016. godine.

Ostaće upamćen kao najbolji britanski igrač svih vremena.