Sve vesti sa LOI

Italijanska bokserka predala meč na OI: DNK test pokazao da Alžirka ima više XY hromozoma

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.08.2024 17:44
Meč između Kelif i Karini trajao manje od minut Tanjug/AP Photo/John Locher
Meč između Kelif i Karini trajao manje od minut

Alžirska bokserka Imani Kelif plasirala se u četvrtfinale u kategoriji do 66 kilograma na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto joj je danas u osmini finala Italijanka Anđela Karini predala borbu posle 45 sekundi.

Karini i Kelif su razmenile nekoliko udaraca, pre nego što je italijanska bokserka predala borbu posle jakih udaraca u lice i u glavu.

Posle proglašenja pobednika Karini nije pružila ruku protivnici, već je u ringu pala na kolena i zaplakala. Karini je rekla da je predala borbu zbog jakih bolova u nosu, pošto nikada nije dobila toliko jake udarce u boksu do sada od neke žene.

"Zbog jakih bolova i iskustva boksera, rekla sam da je dosta, jer nisam želela, nisam mogla da završim meč", objasnila je Karini.

Ona je navela da nije merodavna da odluči da li bi Alžirki trebalo dozvoliti da se takmiči.

"Nisam ovde da presuđujem. Ako je sportista ovakav ili onakav i u tom smislu da li nije u redu ili je u redu, nije na meni da odlučim. Obavila sam svoj posao kao bokserka. Ušla sam u ring i borila se", izjavila je Karini.

Kalif, koja će u ring u subotu, nije želela da razgovara sa novinarima.

Pod velom iste kontroverze je i učešće Juting Lin iz kineskog regiona Tajvan u kategoriji do 57 kilograma. Zajedno sa Kelif, Međunarodna bokserska asocijacija je diskvalifikovala i Lin posle utvrđivanja XY hromozoma na Svetskom prvenstvu u Nju Delhiju prošle godine.

"DNK test pokazao je da imaju XY hromozome, zbog čega su izbačene", saopštio je tada Umar Kremljov, predsednik Međunarodne bokserske asocijacije.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja je danas u poseti italijanskim sportistima u Olimpijskom selu, kritikovala je to što je Karini morala da boksuje protiv Kelif, rekavši da se od 2021. godine protivila tome da se sportistima sa genetski muškim karakteristikama dopušta da se takmiče protiv žena.

"Moramo da obratimo pažnju da, u pokušaju da ne diskriminišemo ničija prava, mi zapravo diskriminišemo prava žena", navela je Meloni.

O ova dva slučaja oglasio se portparol MOK-a Mark Adams.

"Neću da komentarišem pojedince. To je stvarno zlonamerno i nepravedno. Ali samo bih rekao da svi koji učestvuju u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za takmičenje. U njihovim pasošima piše da su žene i to je nama dovoljno", rekao je Adams.

Brojne bokserke su ove nedelje u Parizu upitane o toj situaciji. Mnoge su izrazile zabrinutost, dok su ostale pozvale na više razmatranja tog komplikovanog pitanja.