Sve vesti sa LOI

Leon Maršan je novi Felps: Kaže Majkl Felps

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

01.08.2024 16:38
Leon Maršan je tek počeo vladavinu u bazenima Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader)
Leon Maršan je tek počeo vladavinu u bazenima

Svetsko plivanje je pre dve godine upoznalo čudo od momka iz Tuluza, ali posle tri olimpijska zlata na OI u Parizu, dva sinoć u razmaku od 40 minuta, niko više ne sumnja u reči Majkla Felpsa:

"Leon Maršan je novi Felps".

Kad to kaže plivačka ikona, osvajač rekordnih 28 olimpijskih medalaja onda u njegove reči ne treba sumnjati. Mladi 22-godišnji momak je posle šest medalja (pet zlatnih) na Svetskim prvenstvima u Budimšešti 2022. i Fukuoki 2023. godine dodao tri zlata u Parizu: na 200 prsno, na 200 delfin i 400 mešovito. 

Roditelji Havijer Maršan i Selin Bone bili su francuzski plivači, olimpijci, ali pravi razlog zašto Leon pliva kao Felps je trener. A, on se zove Bob Boumen, "tvorac" torpeda Felpsa.

Rad sa Boumenom na Univerzitetu Arizona Stejt daju rezultate jer je neverovatno sakojom lakoćom Leon pliva sve discipline i ruši svetske i olimpijske šampione. U trci na 200 delfin, svetski rekorder Kristof Milak je imao dva metra prednosti pred poslednjih 50 metara, a kada je na 20 metara video da ga Maršan prestiže "dobro se nije utopio". Boumen je od aprila trener plivačke selekcije Francuske, pa otud i tako dobri rezultati u Parizu.

 

 

"Majkl i Leon su različiti personalitiji, ali ako gledamo plivanje veoma su slični. Obojica su veoma dosledni u treningu, stalno rade na maksimumu i zato se vidi stalni napredak", objasnio je Boumen.

Samo pre tri godine u Tokiju, Francuz je bio šestio na 400 mešovito, 14. na 200 delfin i 18 na 200 mešovito!!! Maršan je svakako prva zvezda Olimpijskih igara za sada, ali neće stati samo na ove tri medalje. 

Leon je postao prvi olimpijac koji je od 1976. godine u Montrealu osvojio dve zlatne medalje u istom danu, a tek drugi Francuz u istoriji koji je osvojio tri zlatne medalje (Kili).