Sve vesti sa LOI

Triatlonci zabrinuti zbog zagađenja reke u Parizu: Kupanje u Seni bilo je odvratno

komentari (0)

Izvor: Tanjug

01.08.2024 14:05
Triatlonci nezadovoljni uslovima u Parizu Martin Bureau/Pool Photo via AP
Triatlonci nezadovoljni uslovima u Parizu

Holandski triaatlonci rekli su da je plivanje u reci Seni u Parizu bilo odvratno jer je voda bila prljava, a uslovi za plivanje loši.

"Plivanje u Seni je bilo odvratno", rekla je Rakel Klamer nakon što je završila na 14. mestu u trci, preneo je NL Tajms. Ona je za RTL Niuvs kazala da je voda bila prljava, a uslovi nepravedni.

"Mnogo plivača je izašlo iz vode iza mene koji su zapravo brži. Plivanje je zaista bilo lutrija", istakla je Klamer.

Triatlon je bio zakazan za utorak, ali je odložen jer je voda u Seni bila previše prljava. Prema rečima organizatora, zbog kiše koja je padala prošlog vikenda došlo je do izlivanja kanalizacije u Senu. Posle nekoliko suvih i sunčanih dana kasnije, organizatori su smatrali da je voda dovoljno čista da bi mogao da bude održan triatlon u sredu.

"Videćemo da li ću se razboleti. Zaista sam progutala mnogo vode. To je veoma lepo mesto, ali zapravo nije bilo fer", rekla je Klamer posle trke.

Maja Kingma, koja je zauzela sedmo mesto, rekla je za NOS da je pokušala da ignoriše izazovne okolnosti.

"Nisam mnogo razmišljala o tome. Ali šteta je što tako rizikujete na najvećem događaju na svetu. Drago mi je da je triatlon prošao, ali tolika napetost nije nešto što mogu da ponovim", naglasila je ona.
 

 

 

Mišljenje o kvalitetu vode u glavnom gradu Francuske dala je i Svetska triatlon organizacija.

"Pariz 2024 i Svetska trijatlon organizacija ponavljaju da je prioritet zdravlje sportista, a testovi koji su napravljeni danas na Seni pokazuju da kvalitet vode nije pokazao dovoljne garancije koje bi dozvolile da se takmičenje održi. Nažalost, meteorološka situacije je van naše kontrole, tako da kiša koja je padala 26. i 27. jula u Parizu može da pokvari kvalitet vode. Iako je bilo popravljanja kvaliteta u poslednjim satima, očitavanja na pojedinim delovima reke pokazala su da su iznad prihvatljivih granica za takmičenje", stajalo je u saopštenju.

Inače, na insistiranje gradonačelnice Pariza, Hine Adalgo, održano je takmičenje na Seni, a kako tvrde svetski mediji u nameri da se očisti reka koja prolazi kroz glavni grad, Francuzi su izvojili čak 1.5 milijardi evra, ali ni to nije pomoglo zbog izlivanja kanalizacije i nepovoljnih vremenskih uslova.