Sve vesti sa LOI

Pešić posle ubedljive pobede: Ne živimo u iluzijama, razlika je velika

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.07.2024 19:50
Svetslav Pešić posebno je pohvalio nastup Dejana Davidovca i Nikole Jovića. Tanjug / AP Photo/Mark J. Terrill
Svetslav Pešić posebno je pohvalio nastup Dejana Davidovca i Nikole Jovića.

Košarkaši Srbije savladali Portoriko, pokazali da su apsolutno dominantni i prikazali su raznovrsniju igru nego na meču protiv Amerikanaca. Ovaj put, "orlovi" su ubedljivo probili stotku i slavili sa 107:66 (24:12, 28:23, 27:16, 28:15). Ostala je još utakmica sa Južnim Sudanom u grupi, a naš tim će biti apsolutni favorit. 

Posle meča, medijima se obratio selektor reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić. On je istakao kao ključni faktor to što je naš tim uspeo da zatvori šut svog protivnika i onemogući mu da "puca iz najjačeg oružja". 

"Utakmica je bila, dali smo od samog početka energetski da to bude na visokom nivou i u odbrani i u napadu, dali smo maksimum što možemo da damo. Imali smo malo problema u "close-out" odbrani, malo smo zakazali kod šuteva iz kornera. Najvažnije za mene i svakog trenera je da je u trećoj četvrtini to napravljeno na najbolji mogući način. Dobro smo branili te šuteve, pogotovo kada nije bilo važno za rezultat. Dobra reakcija, oni su iskusni tim koji živi od šuta, oduzeli smo im to. Dve stvari su bile važne, njihova dva najbolja igrača smo izbacili", rekao je Pešić i nastavio u dahu: 

Tanjug / AP Photo/Mark J. Terrill

Svtislav Pešić na meču Srbije i Portorika

"Ide zasluga igračima koji su ih čuvali i dobili specijalne zadatke. Timska odbrana protiv Alvarda i Votersa je bila na najvišem nivou, to su igrači velike klase, pravi individualci. I oni praktično, naravno, žive od njihove igre. Neutralisali smo to i radujemo se. I to je što je uvek prvi i osnovni cilj. Sve je važno, ali dogovor koji napravimo je važan da igrači daju maksimum u njemu. Ne živimo u iluzijama, razlika je prevelika, jeste prevelika, ali je to bio rezultat fantastične odbrane. Kada igramo odbranu na ovom nivou, onda dolazi i naš talenat u napadu na videlo."

Vraćaju se polako u igru i Davidovac, ali i Jović.

"Dva igrača koja su važna su Davidovac i Jović, koji nemaju dovoljno treninga i igre sa timom. Davidovcu je lakše, iskusniji je mnogo, od početka programa je tu, Nikola je van svega, ali on je imao tu povredu, pa se mentalno malo plaši. To je sve nadam se iza njega. Zato mu dajem nekada neke minute kojem bih mogao drugom da dam. Potreban nam je za utakmice koje slede", naaglasio je selektor. 

Upitan je za kraj i za rekord Nikole Jokića (tripl-dabl u trećoj četvrtini), koji na kraju ipak nije ostvaren, jer je Pešić izveo našeg asa.

"Nismo znali ništa što se tiče Jokića, ajmo dalje - rekao je Pešić i samo otišao", dovršio je selektor. 

Srbija je u prethodnom meču ubedljivo poražena od Amerike, tako da sada ima skor 1-1. Sledeći meč na Olimpijskim igrama igra protiv Južnog Sudana, trećeg avgusta od 21.00 čas.