Sve vesti sa LOI

MOK brani učešće transrodnih bokserki na OI 2024, drugi protestuju zbog nejednakosti žena

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.07.2024 10:23
Iman kalif, transrodna bokserka Alžira, nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu Guliver/AP Photo/Themba Hadebe, File
Iman kalif, transrodna bokserka Alžira, nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu

Uključivanje transrodnih osoba u sportska takmičenja kamen su spoticanja poslednjih godina, ali svaki takav novi slučaj i dalje izaziva burne reakcije i potpuno oprečne stavove u javnim polemikama na temu da li treba ili ne treba dozvoliti osobama ženskog pola s viškom muških hormona i, samim tim, jačim fizičkim perfomansama da dele borilišta sa rivalkama koje su u potpunosti dame. 

To se upravo dešava sa pojavljivanjem bokserki Iman Kalif (25) iz Alžira i Lin Ju-Tin (28) iz Tajvana, koji se takmiče u kategorijama do 60, odnosno 57 kilograma na tekućim Olimpijskim igrama u Parizu. Jaz u razmišljanjima dodatno pojačava činjenica da su izbačene sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, zbog sumnje da su muškarci koji glume žene. 

"Očigledno, neću komentarisati pojedince. To je stvarno zlonamerno i nepravedno. Ali, samo bih rekao da svi koji se takmiče u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za takmičenje. U njihovim pasošima piše da su žene", reči su opravdanja portparola Međunarodnog olimpijskog komiteta Marka Adamsa. 

 

Guliver/AP Photo/Aijaz Rahi, File)

Lin Ju Tin, transrodna bokserka iz Tajvana

S druge strane, na primer, penzionisana trofejna američka plivačica Nensi Hogshed Makar oštro se protivi takvom mešanju. 

"Trebale bi se takmičiti u ženskom boksu - uprkos tome što su diskvalifikovane prošle godine zbog XY hromosoma, muškog fenotipa?! Podsetimo se da muškarci - kako god se identifikovali - imaju 162 posto snažniji udarac - što je najveća razlika u izvođenju između muškaraca i žena. Rodna ideologija će dovesti do smrti žena", stava je vlasnica tri olimpijska zlata.