Sve vesti sa LOI

Ljubitelji pomfrita ostali ga željni u Parizu: Kruta pravila ishrane u Olimpijskom selu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.07.2024 20:10
Olimpijsko selo u Parizu, u čijem restoranu ne može sve da se jede Guliver
Olimpijsko selo u Parizu, u čijem restoranu ne može sve da se jede

Oko 10.500 sportista iz svih delova sveta do 11. avgusta boriće se za medalje, rekorde takmičenja, visoke plasmane, najbolja lična postignuća... na Olimpijskim igrama u Parizu, a između treninga i nastupa neće moći da jedu sve što požele. Čak ni mnogim ljudima omiljena jela, poput pomfrita.

Organizatori OI u Parizu odlučili su da u Olimpijskom selu ne serviraju u dubokom ulju prženi krompir, jer korišćenje friteza povlači sa sobom rizik od požara, a izbijanje vatrene stihije poslednja je stvar koja im je potrebna.

Avokado ne mora termički da se obrađuje, pa opet ga nema u ponudi, jer stiže iz udaljenih krajeva planete i traži mnogo vode tokom rasta, a domaćin OI bi da na taj način da svoj doprinos podizanju ekološke svesti. 

 

 

Kuvari angažovani u kolektivnoj menzi izabrali su i da jelovnikom dominira hrana biljnog porekla, čak 60 odsto, dok ostatak podrazumeva upotrebu svinjetine, junetine, piletine, ribe... 

Takođe, gro snabdevanja obavlja se na francuskom tržištu, s akcentom na hranu organskog porekla, dok iz uvoza stižu samo kafa, banane i čokolada. I to u tonama i tonama svakog dana. 

Novina je da se obroci služe na "pravim" tanjirima, a ne kao do sada na kartonskim, za jednokratnu upotrebu. Jer bi to značilo mnogo đubreta, posle "izbacivanja" prosečno 40.000 obroka po danu. 

U međuvremenu tižu prigvovori sa svih strana, pa tako Britanci naknadno dovode svog kuvara, selektor vaterpolo ekipe Hrvatske, Ivica Tucak, ne može da veruje koliko je hrana jednolična i tanka, s previše paštete na primer, što je premalo za nadoknađivanje energije... itd.

Ne znamo šta Zorana Arunović i Damir MIkec imaju da kažu na temu, kako god doneli danas Srbiji prvu medalju na OI 2024. Novak Đoković ne živi u selu, pa je to možda jedan od faktora dominacije nad Rafaelom Nadalom u drugom kolu