Sve vesti sa LOI

Sijalian Ni ima 61. godinu i pobeđuje u Parizu: Šeste Olimpijske igre za stonoteniserku iz Luksemburga

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.07.2024 18:20
Silijan Ni, stonoteniserka iz Luksemburga, ostvarila prvi trijumf na OI u Parizu Guliver
Silijan Ni, stonoteniserka iz Luksemburga, ostvarila prvi trijumf na OI u Parizu

Sijalian Ni nije (još) osvojla medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, ali je pobeda vivše dvostruke šampionke sveta na startu turnira u stonom tenisu odjeknula širom sveta, obzirom na to da ima 61. godinu i spada u grupu najstarijih učesnica u istoriji OI.

Luksemburžanka, rođena u Kini, pod čijom zastavom je nastupala do 1991. godine, možda ispadne već protiv daleko mlađe Kineskinje i prve nositeljke turnira Sun Jingša, ali će ostati upisano da je nastupila na šestim OI u karijeri, u dobu u kom mnoge njene koleginice odavno uživaju u sportwkoj penziji.

"Moje srce je veoma mlado i ono me je nosilo do prve pobede u Parizu. Što se tiče samog meča, napravila sam neke greške, ali se nadam da ću ih eliminisati u nastavku turnira", rekla je Ni posle slavlja u duelu sa mnogo mlađom Sibel Altinkaje iz Turske, u prvom kolu OI, na čijoj je svečanoj ceremoniji otvaranja nosila zastavu sadašnje domovine.  

 

 

Najstariji učesnik Letnjih olimpijskih igara je Oskar Sven iz Švedske u streljaštvu 1908, 1912. i 1920. godine. Oskar je i najstariji osvajač zlatne medalje sa 64 godine, 280 dana koliko je imao 1912. godine, kao i najstariji osvajač srebrne medalje koju je 1920. godine osvojio sa 72 godine i 281 dan života.

Najstarija žena učesnika Igara je Britanka Lorna Džonston, koja se takmičila u konjičkom sportu s čalk 70 godina i 5 dana, na Igrama 1972. u Minhenu. Sijalian Ni postala je najstarija pobednica u singl stonoteniskom meču.