Sve vesti sa LOI

Senzacija u Lilu: Nigerija "razbila" favorizovanu Australiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.07.2024 13:22
Košarkašice Nigerije slave pobedu nad Australijom Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill
Košarkašice Nigerije slave pobedu nad Australijom

Senzacija u Lilu! Košarkašice Nigerije, koje su pre početka Igara bile potpuni autsajder, pobedile su Australiju na startu olimpijskog turnira, a da nevolja po favorizovane rivalke bude gora, afrička selekcija slavila je na kraju ubedljivim rezultatom - 75:62 (18:17, 23:11, 10:19, 24:15).

Kada se uzme u obzir činjenica da bi koš razlika mogla bude odlučujući faktor o plasmanu u nokaut fazu, Australijanke imaju razloga da žale, pa će im dva naredna meča u Grupi "B" protiv Kanade i Francuske biti od presudnog značaja. 

Posle ravnopravne uvodne četvrtine, selekcija Nigerije, predvođena sjajnom Ezin Kalu, prvu dvocifrenu prednost stekla je u finišu poluvremena, kada je serijom 23:6 otišla na velikih 41:28. Već tada se naslućivala senzacija na turniru, ali su Australijanke preko Alane Smit došle do egala na ulasku u poslednju četvrtinu (51:47) i najavile veliku borbu do kraja.

 

 

Međutim, kada su svi očekivali preokret Australijanki, afrička selekcija dodala je ponovo gas i pametnim rešenjima u napadu, najviše sa linije penala, došla do nove osetnije prednosti. Na manje od tri minuta do kraja na semaforu je pisalo 65:59 za Nigerijanke, da bi koš razliku dodatno ojačale u poslednjem minutu kada su postavile konačnih 75:62.

Najefikasnija je bila Kalu sa 19 poena, 14 je imala Amukamara, a 13 Okonkvo. Alana Smit je sa 15 poena bila najefikasnija u Australiji, 13 je ubacila Vitkomb, a 11 Melburn.

Nigerija je tako izbila na čelo grupe i za nastavak bajke na Olimpijskim igrama boriće se u narednom meču protiv Francuske.

 

Standings provided by Sofascore