Sve vesti sa LOI

Novi skandal na OI: Džudista iz Alžira diskvalifikovan jer nije hteo na borilište sa Izraelcem

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.07.2024 11:58
Alžirski džudista Dris Mesaud (22) diskalifikovan je sa Olimpijskih igara u Parizu Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko
Alžirski džudista Dris Mesaud (22) diskalifikovan je sa Olimpijskih igara u Parizu

Alžirski džudista Dris Mesaud (22) diskalifikovan je sa Olimpijskih igara u Parizu pošto je odbio da izađe na na stručnjaču protiv rivala iz Izraela Tohara Butpula

Njih dvojica trebali su danas da odmere snage u predpodnevnim časovima, ali je zbog protesta prema izraelskom narodu i rata u Palestini, Mesaud, koji važi za osvedočenog muslimana, odbio da izađe na borilište povukavši automatsku diskvalifikaciju.

O tome koliko su jaka njegova ubeđenja prema svemu onome što se dešava na prostoru Gaze govori i činjenica da je ovo trebalo da bude njegov debi na Olimpijskim igrama, koje su bez sumnje san za svakog sportistu, naročito za koje se takmiče u borilačkim sportovima.

"Toharov protivnik je uklonio sebe sa takmičenja. Izraelska delegacija će nastaviti da se takmiči sa olimpijskim vrednostima na umu, verujemo da ovakvom ponašanju nema mesta u sportu", ogasio se Olimpijski komitet Izraela, koji je osudio ovakav potez Alžirca.

 

 

Podsetimo i pre tri godine u Tokiju dešavale su se slične scene. 

Mesaudovi sunarodnici džudista Feti Nurin i njegov trener Amar Benihlef suspendovani su na 10 godina sa Igara pošto su zbog istih razloga odbili borbu sa takmičarem iz Izraela.

Da vidimo kakva će biti reakcija MOK-a ovaj put....