Sve vesti sa LOI

Domaćin OI i MOK pobrkali Južnu Koreju sa Severnom Korejom: Težak gaf na otvaranju takmičenja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.07.2024 09:47
Olimpijski tim Južne Koreje, pogrešno predstavlken na otvaranju Igara u Parizu Guliver/AP Photo/Luca Bruno
Olimpijski tim Južne Koreje, pogrešno predstavlken na otvaranju Igara u Parizu

Tokom nesvakidašnje ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu viđeno je mnogo spektakularnih detalja, ali i jedan težak gaf, jer su organizator takmičenja i(li) Međunarodni olimpijski komitet pobrkali Južnu Koreju i Severnu Koreju, tako što su prvu državu predstavili imenom druge.  

To je naišlo na burnu osudu oštećene i uvređene strane u ovom slučaju, pa je ministarstvo sporta Južne Koreje danas zatražilo sastanak sa predsednikom MOK-a Tomasom Bahom. 

"Takođe smo tražili od Ministarstva spoljnih poslova da uloži protestnu notu Francuskoj", navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva, a prenosi agencija Jonhap.

Istim povodom, Olimpijski komitet Južne Koreje uložio je žalbu organizacionom odboru Olimpijskih igara u Parizu kako bi se sprečilo ponavljanje sličnih slučajeva. Inače, greška nije bila kompletna, jer je gaf napravio "samo" zvanični spiker, tako što je u trenutku pojavljivanja broda sa olimpijcima pomenute zemlje izgovorio "Demokratska Narodna Republika Koreja", dok je na televiziji postavljen pravi naziv. 

"Izražavamo duboko izvinjenje zbog greške koja se dogodila pri predstavljanju južnokorejske delegacije tokom ceremonije otvaranja", navedeno je u objavi MOK-a na X platformi.