Sve vesti sa LOI

Olimpijska prestonica, Pariz, na meti koordinisanih piromana: Vatrena prethodnica ceremoniji otvaranja OI

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.07.2024 13:21
Ameli Udea Kastera, francuska ministarka sporta, užasnuta sabotažama u Parizu Guliver/AP Photo/Jean-Francois Badias
Ameli Udea Kastera, francuska ministarka sporta, užasnuta sabotažama u Parizu

Današnji dan u Parizu protiče mirno, u susret večerašnjoj gala svečanoj ceremonii otvaranja Olimpijskih igara u glavnom gradu Francuske, s 10.500 sportista iz 206 zemalja, ali juče baš i nije bilo tako.

Lokalni mediji izveštavaju o nizu namerno izazvanih požara širom "grada svetslosti", tokom četvrtka, s ciljem remećenja železničkog prevoza i izazanja haosa u saobraćaju a samim tim i na ulicama Pariza.

"Napad na Olimpijske igre je napad na Francusku", kratko je poručila francuska ministarka sporta Ameli Udea Kastera, koja se nedavno proslavila plivanjem kroz gradsku reku Senu, kako bi ličnim primerom dokazala da je vodeni tok očišćen i skroz bezbedan za učesnike u takmičenjima na vodi. 

 

 

Prema informacijama čelnika železnice, meta organizovanog napada piromana bile su elektroinstalacije, duž brojnih pruga, koji grad povezuju sa drugim delovima zemlje. Neki su sprečeni, a neki su izvedeni pa stručnjaci rade na otklanjanju posledica. Otuda povećane gužve i kašnjenja.

Mimo toga, na desetine hiljada pripadnika snaga bezbednosti patrolira ulicama, trgovima, tržnim centrima, oko sportskih objekata... danas više nego inače u odnosu na prošle i buduće dane Igara, jer treba osigurati da protekne sve u redu tokom večerašnjeg spektakla na Seni, gde će se desiti prvi defile sportista i paljenje plamana Igara van stadiona u istoriji OI.