Sve vesti sa LOI

Kanada "povukla" selektorku ženskog fudbalskog tima usred Igara: Beverli Pristman stradala zbog "afere dron"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.07.2024 12:37
Beverli Priestman, slektorka Kanade, suspendovana zbog špijuniranja fudbalerki Novog Zelanda Guliver/AP Photo/Silvia Izquierdo
Beverli Priestman, slektorka Kanade, suspendovana zbog špijuniranja fudbalerki Novog Zelanda

Ženska fudbalska reprezentacija Kanade pobedila je juče Novi Zeland, u meču prvog kola A grupe (2:1) Olimpijskih igara u Parizu, ali takmičenje nastavlja bez selektorke Beverli Pristman.

Kao poslednje žrtve "afere dron",  jer je Fudbalski savez Kanade suspendovao šeficu srručnog štaba svoje ekipe, nakon što je prethodno uz saradnju sa državnim Olimpijskim komitetom kući poslao njenu pomoćnicu Jasmin Mander i "neakreditovanu" analitičarku Džozefu Lombardi, zbog skandaloznog snimanja treninga rivalki bespilotnom letelicom. 

"Prvo i najvažnije, želim da se izvinim stafu i igračicama Novog Zelnda i igračicama Kanade. Ovaj čin ne predstavlja vrednosti za koje se zalaže naš tim. Ja sam na kraju odgovorna za ponašanje u našem stafu. Kanadski olimpijski komitet se zalaže za fer-plej i mi smo svi šokirani i razočarani", negirala je Pristmanova umešanost u skandal, ali je to očigledno nije spasilo. 

 

 

Iako je na prošlim OI u Tokiju donela zlatnu olimpijsku medalju svojoj zemlji. Prosto, FS Kanade smatrao je da je bruka prevelika da bi glavna i odgovorna, čak i ako nije bila upućena, ostala nekažnjeno.

"U prethodna 24 sata dobili smo dodatne informacije vezane za prethodno korišćenje drona protiv naših rivala. U svetlu tih događaja, Kanadski fudbalski savez je doneo odluku da suspenduje šefa stručnog štaba kanadske ženske reprezentacije, Bev Prestman do kraja Olimpijskih igara i do kompletiranja celokupne istrage", stoji u saopštenju FS Kanade. 

Istim povodom, a po prijavi FS Novog Zelanda, istragu je otvorio i Međunarodni olimpijski komitet. Uglavnom, ekipu će do daljnjeg predvoditi najbliži saradnik "povučene" selektorke, Endi Spens, i to do kraja takmičenja u prvog fazi protiv selekcija Francuske i Kolumbije.