Sve vesti sa LOI

Biciklistkinje Fariba i Julduz Hašimi na Igrama uprkos zabrani talibana: Bliznakinje ponos Avganistanki

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.07.2024 12:16
Fariba i Julduz Hašimi, avganistanske biciklistkinje, nastupaju na OI uprkos zabrani talibana Guliver
Fariba i Julduz Hašimi, avganistanske biciklistkinje, nastupaju na OI uprkos zabrani talibana

Avganistan je među 206 zemalja učesnica Olimpijskih igara 2024, a u Parizu će ga predsavljati šestoro sportista, od čega su dve rođene sestre Fariba i Julduz Hašimi - glasi naočigled obična vest. Jer nema mesta čuđenju sitnoj brojci, imajući u vidu kroz kakav pakao ratova i razaranja je ta država prolazila u bliskoj prošlosti. Međutim, priča bliznakinja je retka, zastrašujuća i poučna u isto vreme. 

Prvenstveno što su se uopšte domogle "grada svetslosti", jer talibanska vlast u njihovoj domovini ne dozvoljava ženama mnogo toga, pa ni da se bave sportom, od trenutka kada su vojnim putem svrgnuli prethodni režim i ukinuli ono malo sloboda svom napaćenom i siromašnom narodu.

Trenirale su tako što su se krile ispod vrećaste odeće, širokih marama i naočara za sunce, krijući čak i roditeljima da na drumovima zabačene provincije uživaju u nečemu tako bezazlenom kao što je vožnja bicikla. Od 14, odnosno 17. godina+e kada su prvi put sele za volan i otkrile čari pedaliranja. 

 

 

U početku im je uspevalo da ne privlače pažnju, a oda je s povratkom talibana sve postalo opasno, po život čak, jer se nemalo puta dešavalo da ih gađaju kamenjem, sve dok im nije organizovan beg iz zemlje. Prigrlila ih je Svetska biciklistička unija, o čijem trošku su trenirale širom Evrope.

Da bi na kraju u priču prste umešao i Međunarodni olimoijski komitet. Odlukom MOK-a formiran je tim olimpijski tim Avganistana, s jednač+kim brojem muškaraca i žena, koji će u Parizu imati priliku da urade nešto veliko za sebe i za svoj narod. Dok je predstavnicima talibanske vlasti zabranje dolazak u Pariz. 

"Naš uspeh pripada Avganistanu. Ovo pripada ženama Avganistana. Zbog njih 20.000.000 idemo na Olimpijske igre", rekla je nešto starija Fariba Hašimi pred put na Igre, koje formalno večeras počinju i traju do 11. avgusta.