Sve vesti sa LOI

Muški ragbi turnir u završnoj fazi, kvartet napada olimpijske medalje: Francuska brani čast Evrope

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.07.2024 09:40
Detalj s ragni meča Urugvaja i Francuske, u kojoj je domaćin OI izborio polufinale Guliver
Detalj s ragni meča Urugvaja i Francuske, u kojoj je domaćin OI izborio polufinale

Svečana ceremonija otvaranja Letnjih Olimpijskih igara 2024 biće večeras upriličena na pariskoj reci Seni, ali mnoga sportska takmičenja su uveliko u toku, kao u slučaju ragbi turnira u muškoj konkurenciji.

Ragbisti su još 24. jula krenuli s mečevima, rasplet borbi za medalje desiće se 30. jula, a mestu na pobedničkomm postolju nadaju se još samo četiri od 12 reprezentacija, koliko ih je bilo podeljeno u tri grupe.

Domaća, ekipa Francuske u Top osam fazi bila je ubedljiva u duelu sa Argentinom (26:14), dok je sledeći rival "trikolora" Južnoafrička Republika bez problema savladala nacionalni tim Novog Zelanda (14:7).

 

 

Drugi polufinalni par čine Fidži i Australija, za konačnu potvrdu dominacije neevropskih selekcija u ovom olimpijskom sportu. Prva ekipa je u trci za odličja ostala zahvaljući pobedi nad Republikom Irskom (19:15), a druga trijumfom protiv Sjedinjenih Američkih Država (18:0). 

Olimpijsko zlato iz Tokija brani Fidži, koji je u japanskom finalu bio bolji od Novog Zelanda, a tada trećeplasirana Argentina i poraženi iz meča za treće mesto, Velika Britanija, takođe su već izvisili za visok plasman. Polufinala u Parizu zakazana su za 27. jul, na stadionu "Sen Deni". 

Ženski ragbi turnir počinje 29. jula, a za isti se kvalifikovalo 12 ekipa, svrstanih u tri grupe: Novi Zeland, Fidži, Kina, Kanada, Australija, Republika Irska, Velika Britanija, Južnoafrička Republika, Francuska, SAD, Japan i Brazil.