Sve vesti sa LOI

Sportisti na brodovima, publika na mostovima, bezbednjaci na sve strane: Neviđenim spektaklom na Seni, zvanično počinju Olimpijske igre u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.07.2024 08:25
Ajfelov toranj, simbol Pariza u kom večeras zvanično polinju Olimpijske igre Guliver
Ajfelov toranj, simbol Pariza u kom večeras zvanično polinju Olimpijske igre

Konačno, posle OI u Tokiju i tri godine iščekivanja, došao je dan svečanog otvaranja Olimpijskih igara 2024. Pariz, njegovi stanovnici, brojni gosti francuske prestonice, ali i više od 10.000 sportista iz skoro svih zemalja na nogama su u iščekivanju nikada viđene ceremonije, jer će predstavljanje ekipa, umetnički program i paljenje plamena olimpijskom bakljom biti organizovani van stadiona. 

Mnoga takmičenja su uveliko u toku, već smo videli jedan rekord i jedan skandal, ali će tek spektaklom na očišćenoj reci Seni i zvanično biti "porinute" još jedne Letnje Igre u "gradu svetlosti". Organizator je sve ovo vreme vešto sačuvao detalje nesvakidašnjeg događaja, sa sve imenom poslednjeg nosioca baklje, pa javnost zna samo da će sportisti brodovima ploviti rekom nekoliko kilometara, podno svih važnijih pariskih objekata, pre nego što se okupe na Trokaderu.

"Neću da otkrivam šta su pripremili Tomas Žoli (direktor ceremonije) i svi njegovi timovi. Neka bude iznenađenje", rekao je predsednik države Emanuel Makron u intervjuu za televiziju Frans 2, a i ministarka sporta u francuskoj Vladi, Ameli Udea Kastera, zadržala je jezik za zubima, puštajući ljudima širom planete mašti na volju. 

 

 

Ono što Francuzi znaju jeste da će uživo gledanje ceremonije, sa okolnih mostova i ulica biti besplatno, za oko najbržih i najsnalažljivijih 600.000 ljudi, a ko je ovih dana u Parizu golim okom vidi na desetine hiljada policajaca i specijalaca svih vrsta, što iz redova domaćih organa javnog reda i mira što "uveženih" bezbednjaka.

Rizik od terorističkih napada je toliki da domaćin još od dobijanja organizacije Igara čini sve da nikome ne zafali dlaka sa glave do 11. avgusta, kada će biti podeljene poslednje medalje. Nadamo se da će ih sportisti iz Srbije što više "pokupiti", a ne sumnjamo da će šarmom, držanjem i posebno dizajniranim "uniformom" sve osvojiti već na večerašnjem otvaranju s početkom u 19.30 časova. Predvođeni barjaktarima - trofejnom odbojkašicom Majom Ognjenović i jednako uspešnim vaterpolistom Dušanom Mandićem.