Sve vesti sa LOI

Sunkamba Sila, zbog hidžaba, ne može na otvaranje OI: Francuzi traže kompromis sa svojom atletičarkom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.07.2024 10:43
Hidžab, muslimanska marama, zbog koje Sunkamba Sila ne može na otvaranje OU u Parizu Guliver/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Hidžab, muslimanska marama, zbog koje Sunkamba Sila ne može na otvaranje OU u Parizu

Francuska atletičarka Sunkamba Sila neće moći da učestvuje na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, zajedno sa ostalim sportistkinjama i sportistima svoje zemlje, a razlog je to što nosi hidžab. 

Nije poznato da li će članica atletskog tima domaćina OI 2024 u ženskoj i mešovitoj štafetnoj trci 4x400 metara imari pravo da ga ima na glavi, kako to nalažu strožija tumačenja islamske vere, ali zbog istog neće imati pristup atraktivnoj plovidbi brodovima Senom tokom sutrašnjeg događaja. 

"Odabrani ste za Olimpijske igre koja se organizuju u vašoj zemlji, ali ne možete da učestvujete na ceremoniji otvaranja jer nosite maramu na glavi", napisala je razočarana Sila na Instagramu.

Predsednik Francuskog olimpijskog komiteta, David Laparten, podsetio je da su "francuski olimpijci vezani sekularnim principima, koji važe za radnike javnog sektora u zemlji".

"To možda ponekad nije razumljivo u drugim zemljama u svetu, ali to je deo našeg DNK ovde u Francuskoj", rekao je Laparten i naveon da su u toku razgovori s pomenutom atletičarkom kako bi se našao izlaz iz situacije. 

"Ne sumnjam da će se naći rešenje. Nadamo se da će svi moći da prisustvuju ceremoniji otvaranja", dodao je on.