Sve vesti sa LOI

Rojal Ajvi izabrao košarkaše Južnog Sudana za Olimpijske igre: Bez iznenađenja u timu rivala Srbije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.07.2024 08:50
Rojal Ajvi, selektor Južnog Sudana, na Olimpijske igre 2024 odveo proverene snage Guliver/Nebojša Paraušić
Rojal Ajvi, selektor Južnog Sudana, na Olimpijske igre 2024 odveo proverene snage

Selektori košarkaških reprezentacija Srbije i Sjedinjenih Američkih Država ranije su objavili konačan spisak igrača za Olimpijske igre u Parizu, a sada je to uradio i nihov kolega iz Južnog Sudana.

Bez iznenađenja, jer je bilo logično da se Rojal Ajvi osloni na igrače sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, odnosno da izabere njih sedmocicu za glavnu osovinu tima na takmičenju u Francuskoj. 

Najzvučnije ime je Karlik Džons, plejmejker koji bi trebalo da postane novo pojačanje Partizan Mozzart Beta, autor tripl-dabla u tesnom porazu od Amerikanaca pre samo nekoliko dana. Tu su još novi centar Makabija, Venjen Gebrijel, te krilo Šarlota Džej Ti Tor i Marijal Šajok koji je "drim timu" ubacio 24 poena, uz šest trojki.

Amerikanac ipak neće moći da računa na dve, po imenima najveće zvezde, Bola Bola i Tona Mejkera. Prvi je odlučio da preskoči Igrezbog privatnih razloga, iako je bio projektovan da bude noseća sila reprezentacije u reketu.

Drugi, pak. nije dobio konačnu dozvolu Međunardone košarkaške federacije da promeni košarkaško državljanstvo, tj. da dres Australije zameni opremom s državnim grbom afričke zemlje. 

On je poželeo da zaigra za zemlju iz koje potiče, u Australiji nisu imali ništa protiv toga, ali je FIBA odbila da mu izađe u susret, što je u startu značajno oslabilo tim i pre početka turnira. 

Sudanci dele grupu sa SAD, Portorikom i našim "orlovima", a na megdan Nikoli Jokiću, Bogdanu Bogdanoviću i ostalim izabranicima Svetislava Pešića izlaze 3. avgusta u 21.00.