Sve vesti sa LOI

Ništa od NBA pojačanja Sudanaca: FIBA odbila zahtev Tona Mejkera, Srbiji olakšan put na Igrama

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.07.2024 09:14
Toni Mejker propušta Olimpijske igre, neće igrati protiv Srbije Guliver/AP Photo/David Zalubowski
Toni Mejker propušta Olimpijske igre, neće igrati protiv Srbije

Košarkaši Južnog Sudana biće oslabljeni na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je zahtev o priključenju Tona Mejkera, inače bivšeg NBA igrača, odbijen. Naturalizovani Australijanac trebao je da "uskoči" umesto Bola Bola i pojača afričku selekciju na Igrama, ali, budući da je već igrao u drugoj reprezentaciji, njegov zahtev odbila je FIBA.

Jedini način da Mejker zaigra protiv Srbije 3. avgusta, bio je da FIBA odbori zahtev bivšeg košarkaša Minesote, Detroita i Klivlenda. Mejker je rođen u Južnom Sudanu, međutim, neće moći da pomogne svojoj matičnoj reprezentaciji, pošto je prema pravilniku FIBA, tj. članu 3-22, prelazak igrača iz jedne u drugu državu moguć je samo "ako je u interesu razvoja košarke". Što, očigledno, nije slučaj...

"Tužan dan danas. Započeo sam ovaj proces 5. aprila, ali nažalost, moje pismo o odobrenju za igranje za Košarkašku federaciju Australije stiglo je prekasno za FIBA proces. Odlučeno je da je zahtev Južnosudanske federacije za mene prekasno podnet. Žalba će se nastaviti, ali nema šanse za ove Olimpijske igre. Razočaran sam, ali moj cilj ostaje da se takmičim na budućim takmičenjima. Srećno Južnom Sudanu. Moje srce je uz vas", napisao je Mejker.

 

 

Srbiji će tako, koliko-toliko, biti olakšan put na Igrama, a prvi meč u Lilu "orlovi" će odigrati u nedelju od 17.15 časova protiv selekcije Amerike.